Hrant Dink cinayeti

Dokunulmazlara dokunuluyor

15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğraması Hrant Dink soruşturmasının da önünü açtı. Daha önce dokunulamayan isimler şu anda ya gözaltında ya tutuklu durumda. Cinayetteki ‘Jandarma ve Cemaat bağlantısı’ darbe girişimi sonrası daha da görünür hale gelmeye başladı.

Hrant Dink 19 Ocak 2007’de İstanbul’da Agos Gazetesi'nin önünde öldürülmüştü. [AA]

hrant dink dosyasına bütünüyle vâkıf bir savcının yeniden bu dosyaya verilmesi ve 15 temmuz darbesinin başarısızlığa uğraması soruşturulamayan bazı isimleri hâkim savcı karşısına çıkartmaya başladı. arka arkaya pek çok gözaltı ve tutuklama kararı geldi.

cinayetin işlendiği dönemde trabzon il jandarma alay komutanı olan ali öz’ün tutuklanması ile istanbul’da jandarma istihbarat biriminde o günlerde yüzbaşı rütbesindeki yarbay muharrem demirkale’nin gözaltına alınması 15 temmuz sonrasının en önemli gelişmeleri arasındaydı.

30 jandarmaya gözaltı kararı

hrant dink soruşturmasına yeniden verilen savcı gökalp kökçü jandarma ile ilgili soruşturmada 30 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi. hakkında gözaltı kararı verilen  kişiler trabzon ve istanbul jandarma istihbarat görevlileriydi.

cinayette soruşturmasında dönemin istanbul jandarma istihbarat yüzbaşı (şu anda albay) ali barış sevindik, dönemin trabzon il jandarma komutanı albay ali öz, trabzon il jandarma istihbarat şube müdürü metin yıldız gibi isimler gözaltına alındı.

kilit isim muharrem demirkale ‘darbeden’ tutuklu

hakkında gözaltı kararı verilenler arasında cinayet günü olay yerindeki jandarmaları koordine ettiği belirlenen yüzbaşı muharrem demirkale de var. şu anda yarbay olan ve ankara’da görev yapan demirkale’nin, darbe girişimi gecesi darbecilerle birlikte hareket ettiği ve jandarma genel komutanlığı binası önünde çatışmalara katıldığı belirlendi.

demirkale darbe soruşturması kapsamında 16 temmuz’da ankara’da tutuklandı. ankara’da cezaevinde bulunan demirkale, dink cinayeti ile bağlantılı olarak ifade vermek üzere istanbul’a getirilecek.

dink cinayetinde şüpheli olan ve hakkında gözaltı kararı verilen astsubay yavuz karakaya da demirkale ile birlikte darbe soruşturması kapsamında ankara’da tutuklananlar arasında.  cinayet günü olay yerinde olduğu tespit edilen karakaya’nın da ifadesi alınacak.

bozca: zekeriya öz ile irtibat halindeydi

gözaltındaki şüphelilerin ifadeleri istanbul emniyetinde alınıyor.

tutuklanan eski istanbul il jandarma istihbarat uzman çavuş yusuf bozca ifadesinde, dink cinayetinin “fetö/paralel devlet yapılanması’ üyelerince organize edildiğini ve darbe girişimi temellerinin bu cinayetle atıldığını ifade etti.

bozca, “bu cinayet sonrasında jandarmada ve emniyet birimlerinde tasfiyeler başladı. bu tasfiyelerden sonra fethullahçı yapılanmaya mensup kişiler, tasfiye edilen kişilerin yerlerine görev aldı. yüzbaşı muharrem demirkale ve onunla aynı görüşe sahip olan tsk personellerinin hrant dink cinayetinin işlenmesinde dahli olduklarını düşünüyorum” dedi.

bozca, demirkale’nin adliyede görev yapan savcılarla,  firari durumdaki savcı zekeriya öz'le sürekli irtibat halinde olduğunu da söyledi.

tetikçi yakalanmadan silah bilgisi nasıl yazıldı?

hrant dink cinayetinde daha katil ve silah ele geçirilmeden trabzon jandarmasında düzenlenen formda cinayette kullanılan silahın bilgisi yer almıştı. 

istanbul’da devam eden sorgulamalarda bu bilginin kaynağı araştırıldı. tutuklu şüpheli astsubay hüseyin yılmaz bu soruya, “bilgileri okan şimşek ve veysel şahin’in yazdığını biliyorum. bilgileri nasıl temin ettiler onu bilmiyorum’ diye cevap verdi.

savcıdan ‘attırılan ilk kurşun’ nitelendirmesi

savcı gökalp kökçü, 9 aralık 2015 tarihinde mahkemeye teslim ettiği iddianamede hrant dink’in öldürülmesini ‘yol verilen cinayet’ diye nitelendirmişti. gülen cemaatine bağlı kadroların kendilerine istanbul emniyetinde yer açmak için bu cinayete  ‘araç suç’ olarak göz yumduklarını yazmıştı.

savcı kökçü bazı şüphelilerin tutuklanması talebine dair sevk yazısında daha ileri bir tespitte bulunarak, “başarısız darbe kalkışmasına giden süreçte hrant dink cinayeti bu yolda, bu amaç için attırılan ilk kurşun olması nedeniyle şüphelilerin eylemlerinin 'cebir ve şiddet kullanarak, türkiye cumhuriyeti anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs' suçu kalıbına uyduğu anlaşılmaktadır'' dedi.

bu ifadeler şüpheli devlet görevlilerinin cinayete sadece ‘yol vermekle’ kalmadıklarını, aynı zamanda cinayeti organize ettiklerini de ima ediyor. nitekim 15 temmuz’dan  sonra verilen bazı tutuklama kararlarında ‘kasten öldürme suçuna iştirak’ gerekçesi de var.

14 kişi tutuklandı

şu ana kadar 14 kişi ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, fetö/pdy'ye üye olmak ve kasten öldürme suçuna iştirak" suçlarından tutuklandı. emniyette sorgusu tamamlanan şüpheliler sırayla adliyeye sevk edildi. son dönemde gözaltına alınan ya da tutuklanan bazı şüphelilere dair bilgiler şöyle:

yusuf bozca: istanbul jandarma istihbaratta görevli uzman çavuş yusuf bozca 2 ağustos’ta tutuklandı. cinayet günü olay yerinde olduğu belirlendi. olay yerinde jandarmaya ait iki araçtan araçlardan birini kullanan isim olarak görünüyor.

abdullah dinç: cinayet günü jandarmaları koordine ettiği görülen yüzbaşı muharrem demirkale’nin yanında şoför olarak görev yaptığı tespit edildi.

6 ağustos'ta trabzon jandarma istihbarat şube müdürlüğü görevlisi ergün yorulmaz tutuklandı.

ergün yorulmaz: 7 ağustos 2006’da trabzon’dan istanbul’a gelerek dink’in evinde ve işyerinde keşif yapan üç jandarmadan biri. 6 ağustos’ta tutuklandı.

8 ağustos'ta jandarma astsubay emre cingöz tutuklandı.

emre cingöz: cinayet öncesinde ve sonrasında olay yerinde olduğu belirlenmişti.

10 ağustos'ta jandarma görevlileri volkan şahin, şeref ateş, okan şimşek, hüseyin yılmaz ve gazi günay tutuklandı.

satılmış (volkan) şahin: cinayetten bir gün önce (tetikçi ogün samast’ın istanbul’a geldiği gün) trabzon’dan istanbul’a gelen jandarma görevlisi. cinayet günü de dink’in evinin bölgesinde bulunan istanbul jandarma şeref ateş’i aradığı belirlendi. ogün samast yakalanmadan ‘bilgi formuna’ dink’in vurulduğu silahın markasını yazan isimlerden biri…

şeref ateş: cinayet günü satılmış şahin ile görüştükten sonra dink’in evinin bulunduğu yere giden jandarma ekibinin içinde yer aldı.

okan şimşek: 7 ağustos 2006’da trabzon’dan istanbul’a gelerek dink’in evinde ve işyerinde keşif yapan üç jandarmadan biri. azmettirici yasin hayal’in eniştesi çoşkun iğci’den dink’in öldürüleceği bilgisini 2006 temmuz’da öğrendi. ogün samast yakalanmadan ‘bilgi formuna’ dink’in vurulduğu silahın markasını yazan isimlerden biri.

gazi günay: 7 ağustos 2006’da trabzon’dan istanbul’a gelerek dink’in evinde ve işyerinde keşif yapan üç jandarmadan biri.

hüseyin yılmaz: dink öldürülmeden aylar önce ‘dink’in öldürüleceğini’ öğrenen isimlerden birisi.  o dönem trabzon jandarma istihbaratta astsubay olarak görev yapıyordu.

12 ağustos’ta albay ali barış sevindik tutuklandı.

ali barış sevindik: cinayet döneminde istanbul jandarma istihbaratta görevli yüzbaşı. soruşturma dosyasına göre cinayette koordinasyon görevini üstlendi.  tutuklanan şüphelilerden yusuf bozca, kendisine gösterilen olay yerindeki fotoğraflar arasında yer alan birini ali barış sevindik olduğunu söyledi

15 ağustos’ta albay ali öz, trabzon jandarma astsubay veysel şahin, istanbul il jandarma komutanlığı'nda görevli astsubay ecevit emir ve yayın evi sahibi adem sarıgöl tutuklandı.

ali öz: cinayet döneminde trabzon il jandarma komutanıydı. istihbarat toplantısında ‘dink öldürülecek’ bilgisini veren askerlere, ‘bunu sonra odamda konuşuruz’ diyerek konuyu kapatan kişi.

veysel şahin: azmettirici yasin hayal’in eniştesi çoşkun iğci’den dink’in öldürüleceği bilgisini 2006 temmuz’da öğrendi. ogün samast yakalanmadan ‘bilgi formuna’ dink’in vurulduğu silahın markasını yazan isimlerden biri.

ecevit emir: cinayet günü olay yerinde olduğu tespit edilen istanbul jandarma istihbarat görevlilerinden biri.

adem sarıgöl: yayın evi sahibi sivil kişi. jandarma soruşturması kapsamında tutuklanan ilk sivil. soruşturma kapsamında cinayet günü ve sonrasında yüzbaşı muharrem demirkale ile görüşmeleri tespit edildi. cinayet günü demirkale ile yaptığı görüşmenin ardından kara kuvvetleri komutanlığı ile irtibatlı iki telefon numarası ile görüşme yaptığı belirlendi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;