Ekonomi

Dolar 2.27 TL’yi aştı

ABD’den gelen olumlu veriler ve Türkiye’de sanayi üretiminin beklenenden düşük gelmesi doları 2.27 TL’nin üzerine çıkardı. Merkez Bankası doların çıkışını durdurmak için döviz satışını iki katına çıkaracak.

Konular: Finans

amerika’da olumlu gelen tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle tl karşısında sert bir yükseliş gösteren dolar değer kazanmaya devam ediyor. sabah saatlerinde açıklanan sanayi üretim endeksinin beklenenden düşük çıkması doları tl karşısında daha da güçlendirdi.

güne 2.26 liradan başlayan dolar, 2,27 tl’nin üzerine çıktı. euro ise 2.78 liradan işlem görüyor.

cuma kapanışta doların satış fiyatı 2,2580 lira, euronun satış fiyatı ise 2,7750 lira olmuştu.

merkez’den müdahale geldi

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb), döviz satım ihale tutarının yarından itibaren "en az 20 milyon dolar"dan "en az 40 milyon dolar"a yükseltileceğini duyurdu.

tcmb'nin döviz satım ihalelerine ilişkin duyurusunda, "son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 9 aralık 2014 tarihinden itibaren 'en az 20 milyon dolar'dan "en az 40 milyon dolar'a yükseltilecektir" ifadelerine yer verildi.

gözler fed'e çevrildi

al jazeera’ya bir açıklama yapan destek menkul değerler araştırma ve analiz departmanı, 17 aralık’ta yapılacak fed toplantısının doların daha da değerlenmesine yol açabileceğini açıkladı.

analiz departmanı yetkilileri bu konuda şu bilgileri verdi:

“cuma günü açıklanan son abd tarım dışı istihdam verisinin beklentinin oldukça üzerinde gelmesi, küresel anlamda dolar endeksinin kritik direnç seviyelerini de geçerek değer kazanması sonucu içerde usd/tl paritesi de son zamanların en dik yükselişini gösterdi.

son dönemde içerde gerileyen faizler, petrol fiyatlarındaki düşüş ile yaşanan pozitif hava sonucu güçlenen tl’den dolayı parite de yükselişler sınırlıydı. ancak gösterge tahvil faizinin önemli bir destek seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması sonucu yükselmesi bu güçlü duruşu son zamanlarda askıya alarak dolar karşı değer kaybına neden oldu.

tarım dışı istihdam verisinin 2010 yılından bu yana en yüksek oranda artış göstermesi, 17 aralık’ta yapılacak olan fed toplantısı öncesi, fed’in önümüzdeki dönemde planlanan faiz artışı sürecini hızlandırabilir. yani ilk fed toplantısında önümüzdeki hafta üyelerden daha şahin açıklamalar gelme ihtimali yüksek ve bu da küresel anlamda dolar’ın daha da değerlenmesine yol açabilir. teknik olarak önemli bir direnç seviyesini geçen usd/tl paritesinde 2.2800-2.2900 aralığında dengelenmesini bekleyebiliriz. yıl kapanırken kısa vadede bu seviyelerin geçilmesini beklememekle birlikte kâr satışları bu bölgelerden gelebilir.”

'yüksek dolara alışmalıyız'

fxtcr analisti ekin akbaş ise, artık yüksek dolarla yaşamaya alışmamız gerektiğini söyledi.

analist akbaş, doların son çıkışıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“dolar yükseldiğinde değil, düştüğünde şaşırmak daha doğru olacaktır. son zamanlarda tl’deki görece pozitif seyir bizi biraz rahatlatmıştı. petroldeki düşüş, cari açıkta hedeflere yaklaşıyor olmamız, tl’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında pozitif ayrışması bizi bir miktar tatmin ediyordu ancak dolar endeksinin yeniden güçlenmesi (ki zaten hali hazırda güçlü), bunların yanında imf’den gelen açıklamalar bizi biraz sarstı.

burada doları nasıl bir süreç bekliyor diye soracak olursak, güçlü dolar artık bizim sık sık göreceğimiz bir olgu olabilir. ancak kış aylarına giriş yaptık. geçtiğimiz sene abd’nin ne kadar sert bir kış geçirdiğini ve buna bağlı olarak verilerin ve doların zayıfladığını göz önünde bulundurursak, bu sene de aynı sert koşulların yaşanması doların belki kış aylarında bir nebze nefes almasını sağlayabilir. ancak fed, “2016’dan önce faiz artırmam, dolar biraz daha böyle seyretsin” gibi bir tavır takınmadığı müddetçe, dolarda oluşan her düşüş orta vadeli alım fırsatı vermeye devam edebilir.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;