IŞİD

'Dost ateşi' peşmergeyi vurdu

Irak ordusu, IŞİD'ı vurmak isterken yanlışlıkla Diyala eyaletinin Saidiye bölgesini hedef aldı. Saldırıda en az yedi peşmerge hayatını kaybetti. Ordunun kara birlikleri kuzeye doğru büyük operasyona hazırlanıyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
Irak ordusu Bağdat'ın kuzeyine doğru ilerleyişini hızlandırdı. [Reuters]

irak ordusuna ait helikopterler diyala'nın kuzeyindeki saidiye (celevle) bölgesinde işid'e yönelik operasyon başlattı ve bölgeye bombardıman gerçekleştirdi.

saldırı yanlışlıkla peşmergeleri vurdu. reuters'a göre en az yedi peşmerge öldü.

bu arada irak ordusu bağdat'ın kuzeyine doğru ilerleyişini hızlandırdı. selahaddin eyaletinin tikrit kentine bağlı ishaki kasabası irak ordusunun eline geçti.

iraklı yetkililerden yapılan açıklamada, irak ordusunun ishaki kasabasında 12 polise ait ceset bulduğunu açıkladı.

irak askerleri ayrıca, selahaddin’e bağlı mutassam bölgesinin kontrolünü de yeniden ele geçirdi.

afp’ye konuşan iraklı bir ordu yetkilisi, “güvenlik güçlerimiz bağdat'ın kuzeyindeki silahlı gruplara karşı bir taarruza hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

gönüllü taarruzu

irak’ta yüzlerce kişi irak şam islam devleti’ne karşı savaşmak için, özellikle şii lider sistani'nin çağrısının ardından orduya yazılmak için bağdat’ta kurulan bürolara akın ediyor.

orduya katılım için yapılan başvurular, şii lider ayetullah ali sistani'nin halka silahlanma ve işid’e karşı savunma çağrısının ardından arttı.

sistani'nin temsilcisi şeyh abdulmehdi el-kerbelai, şiiler için kutsal bir şehir olan kerbela'da cuma hutbesinde işid'e karşı halka 'silahlarınızı alın ve ülkeyi işid'e karşı savunun' çağrısında bulundu.

irak ordusu fırat operasyonları komutanı korgeneral osman el-ganimi, "irak ordusuna katılmak isteyen gönüllüler belirli standartlara göre silah altına alınacak" dedi.

ganimi, "öncelikle gönüllüler, irak ordusuna alternatif değil sadece manevi olarak destek niteliğinde olacaktır. buna rağmen silah altına alınacak gönüllüler rastgele değil, belirli standartlara göre, ruh hali ve önceden askeri tecrübesi olup olmamasına göre dikkatle seçilecektir" diye konuştu.

ganimi, "dini mercilerin vatan savunması için halka çağrıda bulunmasının akabinde ordu, doğrudan ihtiyaç duyulana kadar bulundukları bölgede görev yapmak üzere gönüllülere kapılarını açtı" ifadesini kullandı.

işid, ülkenin en büyük ikinci kenti olan musul’u ele geçirdikten sonra suriye’deki operasyonlarını durdurarak tamamen irak’a odaklandı.

irak ordusu da, musul’u kaybettikten sonra çevre bölgelerde yeniden yapılanmaya ve özellikle başkent bağdat’ı korumaya çalışıyor. işid, hedefinin bağdat’a ilerlemek olduğunu kısa bir süre önce açıklamıştı.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;