HDP

DTK öz yönetimi tarif edecek

İçinde Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Kongresi ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin de bulunduğu Demokratik Toplum Kongresi olağanüstü gündemle Diyarbakır'da toplandı. İki gün sürecek toplantının amacı Türkiye'nin tartıştığı öz yönetim modelini siyaseten ayrıntılı olarak tarif etmek ve tartışmayı siyasi platforma taşımak.

Konular: HDP, PKK, Türkiye
[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever / Al Jazeera Türk]

içinde hdp'lilerin de bulunduğu demokratik toplum kongresi bileşenleri "öz yönetim"i tartışıyor. diyarbakır'da yapılan ve iki gün sürecek toplantı sonucunda “öz yönetim”i tüm ayrıntılarıyla tarif eden bir deklarasyon yayınlanacak. toplantıda konuşan hdp eş başkan'ı selahattin demirtaş, kürt halkının idari statüsünün ve idari yönetim modelinin netleştirileceğini söyledi.

sonuç bildirgesi pazar saat 13'te açıklanacak.

demirtaş: öz yönetimin çerçevesi çizilecek, içi doldurulacak

toplantının açılışında konuşan hdp eş başkan'ı selahattin demirtaş sözlerine "bu toplantının direnen tüm halklar için özgürlüğe vesile olmasını diliyorum" diye başladı. demirtaş, özyönetimin çerçevesinin çizileceğini söyledi:

"yarın çerçevesini netleştirilip içini dolduracağımız öz yönetim mevzusunun arkasında, hep birlikte durmayı başarırsak ve adım adım bunun inşasını gerçekleştirirsek bu tarihi sorunun çözümüne doğru gideriz. türkiye'de yönetim modelini tartışmak günah mıdır? haşa allah'ın emri midir? modeli özerklik olsun, eyalet olsun, federasyon olsun, herkesin bir fikri olabilir. onların da var, başkanlık diyorlar. "

"bu direniş zaferle sonuçlanacak ki bir daha bu acıları yaşamayalım" diyen demirtaş, toplantının sona ereceği pazar günü yapılacak açıklamada iki temel konunun netleştirileceğini belirtti:

"iki temel mevzuyu netleştireceğiz. birincisi kürt halkının siyasi statü meselesi. ikincisi kürtlerin yaşadığı kürdistan ile türkiye'nin tamamını ilgilendiren idari yönetim modeli. bu ikisini en dengeli şekilde, birbirini boşa çıkarmayacak, birlikte yaşamı olanaklı kılacak şekilde nasıl bir yönetim inşa edebiliriz? bunun yetkilerini mekanizmalarını, tabandan yukarı doğru nasıl kurabiliriz?,  bunları bir kez daha birbirimize hatırlatmak babında bu toplantı çok önemli olacaktır. biz bu toprakların kadim halklarındanız.  birada yaşama iadesini de halen koruyoruz. önerdiğimiz çözüm modeli bunun bir parçasıdır. artık gelecek yüzyılda bir kürdistan gerçeği olacak. belki bağımsız devletleri, federal devletleri, kantonları da olacak."

hükümet siyasete kanal açmadığı için bu noktaya gelindiğini savunan selahattin demirtaş, yaşanan ölümlerin en çok kendilerini üzdüğünü söyledi.

dicle: bu son şans olabilir

toplantıda dtk eş başkan'ı hatip dicle de konuştu. siyasetçiler olarak soruna çözüm aradıklarını belirten dicle, öfkeyle değil akıl ve mantıkla hareket etmeye kararlı olduklarını söyledi. hatip dicle, yeniden müzakerelerin başlaması durumunda şimdi bir kaç yerde taşınan çatışmaların metropollere taşabileceğini belirten dicle şunları söyledi:

"acaba biz siyasetçiler olarak kesilen diyaloğun tekrar başlaması, görüşmeler yoluyla başlaması yolunda hangi adımları atalım ki kürt siyasetçileri olarak halklarımıza duyduğumuz sorumluluk gereğini yerine getirelim? önderliğin gösterdiği yolda, barış, akıl yolunda ilerlemek için şansımız var. türkiye halklarına öz yönetimlerle ilgili siyasi çözüm deklarasyonumuzu sunacağız. tüm çabamız bu yangının daha da büyümeden söndürülmesidir."

toplantıda öz yönetimin daha da anlaşılır kılınmasını sağlamak amacıyla nasıl bir model olması gerektiği üzerine tartışmalar yapılacak. bundan sonra atılacak adımlara ilişkin değerlendirmeler de gündeme gelecek. toplantı bitiminde pazar günü öz yönetim ile tam olarak ne kastedildiğini anlatan ve siyaseten çerçeve çizen bir açıklama yayınlanacak.  hdp'de beklenti, öz yönetim ile ilgili siyaseten alınacak tutumun hendeklerin kapatılması ve çatışma ortamının sonlanmasını sağlaması.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;