Avrupa

Dünya basını: Putin bozgun yaşıyor

Rusya'da iktidarın yitirdiği oylar gazetelere 'Seçmenler Putin’e sırtını döndü', 'Komünistlere yeniliyor', 'Acı zafer', 'Seçmen payladı, çoğunluğu kaybetti' başlıklarıyla yansıdı.

Konular: Dünya, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Dünyada manşetlerde

Rus basını ikiye bölündü

Koalisyon bekleniyor

Başbakan Putin, daha önce yasaların izin vermediği için bıraktığı devlet başkanlığı için Mart 2012'de yeniden yarışacak. [Reuters]
rusya'da 104 milyon seçmenin oy kullandığı seçimleri yalnızca ülke basını değil dünya basını da sayfalarına taşıdı.
 
popüler internet sitesi 'gazeta.ru', "birleşik rusya partisi (brp) komünistlere yeniliyor" başlığını kullanırken, iktidarın özellikle kaliningrad, omsk ve valdivostok gibi büyük şehirlerde kaybettiğini aktardı. site, komünist parti'nin omsk'ta oyların yüzde 30'unu, brp'nin ise yüzde 27'sini aldığını duyurdu. oyların yüzde 5.8'i ise elma partisi'ne gitti. 
 
siteye göre, vlodivostok'ta ise beş bölgeden dördünde iktidar partisi komünistler ile adil rusya partisi'nin ardından ancak üçüncü olabildi.
 
kommersant gazetesi, brp'nin kuracağı koalisyonu öne çıkardı. "iktidar partisi ortak bulmak zorunda kalacak" başlığını atan gazete, "medvedev brp’nin koalisyon arayışı içine gireceğini açıkladı" diye yazdı.
 
kommersant sayfalarında yer alan bir başka ayrıntı da putin'in partisine en çok oyun kuzey kafkasya'dan gelmesi. çok sayıda seçmenin bulunduğu çeçenistan ve kabardino-balkaryalılar seçimlere yoğun ilgi gösterdi.
 
iktidara yakınlığıyla bilinen argumentı i faktı -fikirler ve gerçekler gazetesi ise "beklenen zafer" başlığını seçti. gazete, iktidarın ezici bir zafer elde ettiğini ve ülkedeki güç dengesinde herhangi bir değişiklik olmayacağını yazdı.
 
ülkenin en sıradışı seçim kampanyalarından birini geride bıraktığını vurgulayan komsomolskaya pravda gazetesi, sonuçları kısmen sürpriz olarak yorumladı. gazete, "bir önceki mecliste sadece salt çoğunluğa değil anayasal değişiklik için gerekli çoğunluğa sahip olan brp oyların yüzde 50’sine ulaşamadı" ifadesine yer verdi.
 
independent: seçmenler putin'i terk ediyor
 
ingiliz bbc, seçim sonuçlarını "putin’in brp'si seçim bozgunu yaşıyor" başlığıyla duyurdu. bbc, "sandıklar putin’in aday olduğu başkanlık seçimlerinden üç ay önce kuruldu. rusya başbakanı viladimir putin’in partisinin parlamento seçimlerindeki desteği sert biçimde düştü" ifadelerini kullandı.  
 
the independent'ın başlığı "seçmenler putin’i terk ediyor." gazete, haberinin spotunda "sandık çıkış anketleri, rusya’daki parlamento seçimlerinde putin’in partisinin oy oranının yüzde 50’den az olduğunu gösteriyor.  sonuçlar dört yıl önceki seçimlerde yüzde 64 oranında oy alan brp'nin desteğinde keskin bir düşüşe işaret ediyor" diye yazdı.
 
the guardian, haberini "vladimir putin’in, yolsuzluklarla gölgelenen seçimde çoğunluğu kaybetmesi bekleniyor" şeklinde verdi. haberde "önceden doldurulan oy pusulaları, görünmez mürekkepler ve sandıklara tekrer tekrar yapılan ziyaretlerin rapor edilmesinin ardından muhalefet lideri, putin’i oy hırsızı olmakla suçladı" cümlesi yer alıyor. 
 
washington post: sonuçlar komünist parti'nin çıkarına
 
amerikan new york times, "seçmenin payladığı putin’in partisi çoğunluğu kaybetti" başlığını attı. gazete, "putin’in partisi sürpriz şekilde büyük kayıplar verdi. parti güçlükle yüzde 50 oy oranına yaklaştı" dedi.
 
"rus seçmenler putin’e sırtını döndü" başlığını tercih eden washington post ise, "erken sonuçlar, seçmenin belirgin şekilde brp'ye partisine sırtını döndüğünü gösterdi. bu gelişmenin komünist parti’nin çıkarına olması bekleniyor" diye yazdı.  
 
amerikan cnn televizyonu, "putin’in partisinin parlamento seçimlerinde koltuk kaybetmesi bekleniyor. hafta sonu yapılan seçimlerin sonuçları, putin’in desteğinin azaldığını ve partisinin parlamentodaki çoğunluk ile siyasi nüfuzunu kaybedeceğini gösteriyor" yorumunu yaptı.
 
süddeutsche: putin'in partisi sallandı
 
fransız le monde gazetesi, "brp iktidarı paylaşmak zorunda kalmayacak" ifadesini başlığına çekti. gazetenin spotunda "putin’in partisi yolsuzluk iddialarının yoğun olduğu seçimlerin sonucunda iktidarı paylaşmak zorunda kalmayacak. brp, parlamentonun alt kanadı duma’da 450 sandalyeden 238’ini alarak mutlak çoğunluğu elde etti" cümlesi yer aldı.
 
"rusya’da iktidar partisi zaferini ilan etti" başlığıyla çıkan liberation ise, komünist parti'nin ortaya attığı kitlesel yolsuzluk iddialarını da aktardı.
 
alman gazetesi süddeutsche internet sitesinde "putin’in partisi sallandı" başlığını kullanırken, "seçimlere sahtekarlık suçlamaları ve hükümet karşıtı seslerin tutuklandığı iddiaları gölge düşürdü. muhalif medyaya ait birçok internet sitesi seçim günü bloke edildi" ifadelerini seçti. 
 
spiegel: iki kaybeden medvedev ve putin
 
stern dergisi, "putin’in partisi parlamento seçimlerini kazandı" başlığını uygun gördüğü haberinde, "vladimir putin için acı zafer: brp, seçimlerde oyların yüzde 50’sinden azını elde edebildi. parti yine de tek başına iktidara gelebilir" dedi. 
 
spiegel dergisi ise, "putin’in seçim başarısızlığı - rusya’nın gerçeklik korkusu" şeklinde iki ayrı başlık attı. spiegel'e göre seçimlerin iki kaybedeni var, biri devlet başkanı dimitri medvedev, diğeri de başbakan putin. dergi, "muhalefet korkusu seçim kampanyasını şekillendirmişti, şimdi bir piyon kurban edilecek. bu muhtemelen uzun zamandır hırpalanan medvedev olacak" yorumunu yaptı. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;