Enerji jeopolitiği

Dünya Enerji Kongresi başladı

23. Dünya Enerji Kongresi, İstanbul’da başladı. Rusya lideri Putin, uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye'ye geldi. Konuşmasında "Türk akımını gerçekleştirmek istiyoruz" diyen Putin, zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yan yana oturdu. Erdoğan ise Türkiye'nin bir enerji merkezi olması için çok kritik adımlar atılacağını belirtti.

rusya devlet başkanı vladimir putin, 23. dünya enerji kongresi için istanbul'a geldi. türk hava sahasını ihlâl ettiği için 24 kasım 2015'te düşürülen rus uçağının iki ülke arasında neden olduğu krizden sonra putin ilk kez türkiye'ye geldi.

putin’i atatürk havalimanı'nda başbakan yardımcısı nurettin canikli, istanbul valisi vasip şahin ile rus ve türk yetkililer karşıladı. gazetecilere el sallayan putin, daha sonra kongrenin yapıldığı istanbul kongre merkezi'ne geçti.

23. dünya enerji kongresi açılış oturumuna katılan putin, burada cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev’in arasında oturdu. putin, kongrede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“en yoksulların enerjiye erişimini sağlamalıyız. insanlık yeşil enerjiye gidiyor. petrol ve doğalgaz tüketimi de artıyor. tahminlere göre, sıvı doğalgaz ticaretinin hacmi, boru ile yapılan sevkiyatı aşacaktır.

2020 yılına kadar petrol tüketimi yüzde 26 olacak. aşırı petrol üretimi nedeniyle fiyatlar düştü. petrol çıkarmanın sabitleştirilmesi ve kısıtlanmasının en doğru yöntem olduğunu düşünüyoruz.

türk akımı'nı da gerçekleştirmek istiyoruz. türkiye darbe girişimini atlattı. türk halkını ve türkiye’yi tebrik ediyorum.”

‘bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacağız’

cumhurbaşkanı erdoğan’ın öne çıkan ifadeleri şunlar:

“barış için paylaşalım mesajını tüm insanlığa ulaştırmayı hedefliyoruz. ülkemizin ve milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını bir kere daha ifade etmek istiyorum. biz öncelikle orta ve kuzey afrika’yla tarihten gelen ve insani değerlere dayanan bağlarımızı yeniden canlandırmanın peşindeyiz.

enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, büyümeden, sağlıktan, ısıtmadan bahsetmek mümkün değil. dünyanın kuzeyi zenginlik ve refah içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çekiyor.

türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkedir. enerjinin dünya piyasalarına ulaştırılması noktasında çok önemli projelere öncülük ettik. rusya'nın hali hazırda balkanlar üzerinden aldığımız gazı doğrudan karadeniz üzerinden ülkemize sevk etmeyi öngören türk akımı projesi'ne de -şu anda çalışmalarımız devam ediyor- buna olumlu bakıyoruz. bu projenin ikinci aşaması, avrupa doğalgaz piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak geliştirilecektir. diğer taraftan doğu akdeniz gazı da kaynak çeşitlendirme çalışmalarımızda yeni bir alternatif durumuna geliyor. yapılan araştırmalar, bu gaz için en karlı ve ekonomik güzergahın türkiye olduğunu gösteriyor. ülkemizin doğalgaz ve enerji ticaret merkezi haline gelebilmesi adına yeni ve önemli yatırımların arifesindeyiz. bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız

önem verdiğimiz bir diğer konu da nükleer enerjidir. rusya ve japonya ile nükleer işbirliği içindeyiz. şimdi de 3. nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz. hedefimiz enerji ihtiyacımızın yüzde 10’unu nükleer enerjiden karşılamaktır. güneş, rüzgâr ve hidroelektrik kaynakların enerji sepetindeki payını yüzde 30’un üzerine çıkarmak için çalışıyoruz.

 

‘türkiye'nin suriye ve irak'taki mücadelesi, hayati bir zorunluluktur’

 ortadoğu’ya huzur ve barış getirmek için gelin hep birlikte gayret sarf edelim. barış için elimizdeki imkânları en iyi şekilde kullanalım. yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım.

türkiye’nin suriye ve irak’taki mücadelesi, hayati bir zorunluluktur. türkiye’nin enerji kaynaklarının güvenliği de bu bölgelerin terör örgütlerinden ve teröristlerden arındırılmasına bağlıdır. biz kendi güvenliğimiz kadar, dünyanın enerji güvenliği için de mücadele ediyoruz."

putin, kongrenin açılış oturumunun ardından mabeyn köşkü'nde cumhurbaşkanı erdoğan ile görüşecek.

kaynak: al jazeera, aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;