Gazze

Dünya Gazze'ye sessiz

Başta BM, ABD ve AB olmak üzere uluslararası toplum İsrail'in Gazze'de çocukları dahi hedef almasına yeterince tepki gösteremediği için eleştirilerin hedefinde. Hava saldırılarıyla 226 kişinin ölümüne sebep olan İsrail yerine Hamas kınanıyor.

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarında hedef sık sık çocuklar oluyor. [Fotoğraf: Reuters]

israil son olarak çarşamba günü gazze sahilinde oyun oynayan çocukları hedef aldı. savaş gemisinden fırlatılan füzelere hedef olan dört çocuk hayatını kaybetti. 

gazze'de basın toplantısı düzenleyen hamas sözcüsü sami ebu zuhri, birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon'a seslenerek, filistinli çocukların israil tarafından öldürülmesi ile ilgili ne düşündüğünü merak ettiğini söyledi. ebu zuhri, "sayın ban ki-moon, sahilde oyun oynayan çocukların öldürülmesi savaş suçu değil midir?" diye sordu. 

ebu zuhri'nin eleştirileri dünyada pek çok kesim tarafından dile getiriliyor. uluslararası kuruluşlar gazze'de sivillerin orantısız biçimde hedef alınmasını bazen kınamakla yetiniyor, bazen ise hamas'ı suçlayarak saldırıların 'israil'in kendini savunma hakkı' olduğunu ileri sürüyor.

onuncu gününe giren saldırılarda ölen filistinlilerin sayısı 226'ya yükseldi. yaralı sayısı ise 1500'ü geçti. 

'kendinizi orantılı savunun'

çocukların sahilde oyun oynarken israil donanmasından atılan bir füzeyle öldürülmesi sonrası avrupa birliği'nden bir açıklama geldi.

avrupa birliği, israil’in askeri operasyonları nedeniyle gazze’de sivillerin ölümünden ve yaralıların çokluğundan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, israil’den kendisini savunurken orantılı davranmasını ve her zaman sivillerin korunmasını güvence altına almasını istedi.

ab devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin gazze’ye ilişkin sonuç bildirisinde, israil ve gazze’de sürmekte olan şiddetin büyük bir endişeyle izlendiği belirtilerek, “ab, gazze’den israil’e roket atılmasını ve sivillerin ayrım yapmaksızın hedef alınmasını kınar” denildi.

abd başta olmak üzere batı ülkeleri israil'in saldırılarını 'hamas'ın roketlerine karşı kendini savunma hakkı' olarak tanımlıyor. gazze'den fırlatılan roketler şimdiye kadar 1 israil vatandaşının ölümüne neden oldu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;