İran Nükleer Programı

'Dünya ile yeni bir sayfa açıyoruz'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmadan sonra ülkesinin dünyada imajını değiştirerek 'yeni bir sayfa' açacağını söyledi. Ruhani, anlaşmanın uygulanması için de "Taraflar sözünü tutarsa biz de sözümüzü tutarız" diye konuştu.

Konular: İran, Ortadoğu
Ruhani varılan çerçeve anlaşması ile birlikte İran’ın ‘tüm ülkelerle daha iyi işbirliği yürütme fırsatını’ yakalayacağını söyledi. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, nükleer müzakerelerde ülkesi ile batı arasında çerçeve anlaşmaya varılmasının ardından ilk kez konuştu.

varılan anlaşmanın ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkını koruduğunu söyleyen ruhani, “bugün büyük güçler iran’ın kendi toprakları üzerinde sivil amaçlı nükleer hakkını tanıyor. bu anlaşma çerçevesinde iran’ın uranyum zenginleştirmesi herhangi bir ülkeye zarar vermeyecek. dünya güçleri bunu anladı” dedi.

nükleer programı üzerinde batının iran’a uyguladığı yaptırımları eleştiren ruhani, “batı, bize uyguladığı yaptırımların işe yaramadığını iyi anladı. bizi bu yaptırımlarla yıldıracaklarını düşündüler. fakat biz bunun mümkün olmadığını ve ancak diyalog yoluyla bu meselelerin çözülebileceğini ispat ettik. bu anlaşmanın gerçekleşmesinin temeli bu” diye konuştu.

‘dünya ile yeni bir sayfa açıyoruz’

varılan çerçeve anlaşmadan sonra ülkesinin dünyadaki imajının değişeceğini ifade eden ruhani, “bu anlaşma ile birlikte iran’a uygulanan yaptırımlar kalkacak, iran’ın dünyada imajı değişecek. dünya ile yeni bir sayfa açacağız. dünya güçleriyle daha iyi bir işbirliği içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

ruhani, iran’ın ‘tüm ülkelerle daha iyi ilişkiler ve daha iyi işbirliği yürütme fırsatını’ yakalayacağını söyledi.

bölgede istikrarsızlığın sebebinin, ülkeler arasındaki işbirliği eksikliği olduğunu söyleyen ruhani, “biz bölgede tüm ülkelerle iyi ilişki yürütmek istiyoruz, gerginlikleri bitirmek istiyoruz. bu koordinasyon ve işbirliği olmazsa istikrar sağlanamaz. bu anlaşmadan sonra daha iyi bir işbirliği kuracağız” dedi.

‘liderimizin talimatına uyduk’

ruhani, nükleer müzakerelerin tüm aşamalarında iran islam devrimi’nin mürşidi ayatullah ali hameney'in talimatına uyduklarını dile getirdi.

ruhani, “bizim yolumuz doğru bir yol. iran halkı tüm baskılara rağmen yılmadı ve yoluna devam etti. müzakerelerde yolumuzun doğru bir yol olduğunu tüm dünyaya gösterdik. biz müzakerelerin tüm aşamalarında islam devrimi liderinin talimatına uyduk ve kazandık” dedi.

‘taraflar sözünü tutarsa biz de tutarız’

çerçeve anlaşmasında verilen taahhütlerin korunması gerektiğini söyleyen ruhani, “biz, verdiğimiz tüm sözlere sahip çıkacağız. batının da verdiği sözlere sahip çıkmasını istiyoruz. taraflar sözünü tutarsa biz de sözümüzü tutarız. taahhütler korunma altında kalmalı” diye konuştu.

nihai anlaşma 30 haziran'da

nükleer müzakerelerde iran ve batı ülkeleri arasında ‘siyasi çerçeve anlaşması’ perşembe günü sağlandı. anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve tüm şartlar yerine getirilirse 30 haziran’da nihai anlaşma imzalanacak.

abd başkanı barack obama varılan anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, "bu iyi ve tarihi bir uzlaşmadır. eğer nihai bir anlaşma sağlanırsa dünya daha güvenli bir hale gelecek. iran'ın artık nükleer silah elde etme fırsatı olmayacak. eğer iran anlaşmaya uyarsa iran'a yönelik abd ve bm yaptırımları aşama aşama kalkacak, aksi olursa yaptırımlar tekrar yürürlüğe girecek" demişti.

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde kilit konulara çözüm bulunduğunu ve taslak hazırlamaya başladıklarını duyurmuştu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;