Bilim-Teknoloji

Dünya Kupası spreyinin kimyası çözüldü

Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'nın dikkat çeken yeni uygulamalarından biri olan buharlaşan sprey, bilim insanlarının da fazlasıyla ilgisini çekti. Hakemlerin kullandığı spreyin çıkış noktası ve kimyası kısa zamanda ortaya çıkarıldı.

Buharlaşan sprey Dünya Kupası'nın ilk gününde tweet rekoru kırdı.

hakemlerin serbest atışlarda topun ve savunma oyuncularının yerini sabitlemek için kullandığı sprey, dünya kupası'nın en faydalı yeniliklerinden biri olarak belirdi. belli bir süre sonra eriyerek yok olan spreyin neden yapıldığı, bilim insanlarının da tartışma konusu oldu.

yaklaşık bir dakika içinde yok olan sprey arjantin'de ortaya çıkarken, birkaç yıldır amerikan ve kanada futbol liglerinde de kullanılıyor. dünya kupası'ndan ilk kez denenen sprey reuters'ın haberine göre eski bir futbolcu olan arjantinli gazeteci pablo silva'nın buluşu.

reuters'a konuşan silva, "geçmişteki bir şampiyonluk maçında 1-0 yenik durumdaydık ve 88. dakikada serbest vuruş kazandık. şutu çekerken savunma sadece üç metre gerideydi ve hakem hiç müdahalede bulunmadı. maçı kaybettikten sonra bu konuda bir şey yapmamız gerektiğine karar verdim" ifadesini kullandı. silva'nın mucidi olduğu sprey ilk kez 2008'de los andes ve chacarita jr. arasında oynanan maçta kullanıldı.

resmi adı '9:15 fairplay' olan sprey, serbest vuruşlarda top ile savunma oyuncularının oluşturduğu barajın arasında bulunması gereken 9.1 metrelik mesafeyi koruyor. cnn'e konuşan profesyonel hakemler organizasyonu geliştirme müdürü paul rejer, 'eriyen spreyin fazlasıyla yararlı olduğunu' belirtti.

içeriğinde neler var?

tıraş köpüğüne benzeyen uçucu sprey; butan, izobutan, propan içeriyor. aynı zamanda köpükleşmeyi sağlayacak bir madde, su ve diğer kimyasallar da karışımda yer alıyor. sıkıldığı zaman basıncı azalan karışım genişleyerek yayılıyor. yaklaşık bir dakika sonra butan buharlaşıyor ve geride su ve tortu kalıyor.

dünya kupası buharlaşan spreyin yanı sıra birçok yeniliğe tanık oldu. ilk vuruşunu dış iskelet kullanan felçli bir çocuğun yaptığı kupada, yeni gol çizgisi teknolojisi ve en gelişmiş futbol topu da ilk kez görücüye çıktı.

kaynak: livescience ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;