Dünya

Dünyada 6 çocuktan biri aç

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü'ne göre, 16 ülkede açlık endişe verici boyutta. En çok etkilenen grupta ise çocuklar var.

Konular: Dünya
Eritre ve Burundi açlıktan en fazla etkilenen ülkeler. [Reuters-Arşiv]
uluslararası gıda politikaları araştırma enstitüsü (ifpri), dünya beslenme günü'nden iki gün önce 'açlık' ile ilgili bir rapor yayımladı. merkezi washington'da bulunan enstitünün raporuna göre, dünya genelinde 8 kişiden ve 6 çocuktan biri aç. rapor, çocuk ölümleri, yetersiz beslenme ve zayıf çocuklara ilişkin verilere dayanarak hazırlandı.
ifpri, 1990'lardan bu yana açlıkla mücadelede önemli gelişmeler kaydedildiğine, buna rağmen açlığın halen ciddi bir sorun olmaya devam ettiğine dikkat çekti.
rapora göre; çin, hindistan, endonezya ve vietnam gibi ülkelerde yetersiz beslenme geriledi. böylece açlık çekenlerin sayısı 25 yılda azaldı. ancak nüfus artışının fazla olduğu bazı ülkelerde durum ciddiyetini koruyor. iklim değişikliliği de bu ülkelerdeki durumu olumsuz etkiliyor. 
eritre ve burundi açlıktan en fazla etkilenen ülkeler. 
sahraaltı afrikası'nda 5 yaşın altındaki çocukların ölüm oranı 2000'den bu yana düşse de, durum hâlâ endişe verici. sahraaltı afrikası, küresel açlık endeksinin en yüksek olduğu bölge. onu güney asya izliyor. 
sahraaltı afrikası'nda sadece gana'da açlık endeksinin 1990'dan bu yana ciddi oranda düştüğü kaydedilen raporda, enstitü, bu ülkede zayıf çocukların oranının yüzde 40'tan fazla düştüğü, 1990-1992'de yüzde 44'ten fazla olan yetersiz beslenenlerin oranının 2011-2013'te yüzde 5'in altına indiğine dikkati çekti.
"gizli açlık, her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne neden oluyor"
raporda "gizli açlığa" da değinildi. rapora göre, vitamin ve mineral alımının sağlıklı yaşam sürdürmeye ve iyi gelişim sağlamaya yetmemesi olarak tanımlanan "gizli açlık" her yıl 1,1 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor. yeterli vitamin ve mineralleri alamayanların sayısının yetersiz beslenenlerden iki kat fazla olduğuna dikkati çeken enstitü, bu durumla mücadele edilmezse uzun vadede "yıkıcı" sonuçlar doğuracağını vurguladı.
enstitü ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde geleneksel beslenme biçimlerinden giderek uzaklaşıldığı, daha çok değişime uğramış besinlerin tüketildiğini, bunun da obezite ile kronik hastalıklara zemin hazırladığını belirtti. 
 
kaynak. anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;