Bilim-Teknoloji

Dünyanın en büyük teleskobu 2024'te açılacak

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), dünyanın en büyük teleskobu olarak Şili'de inşa edilecek 'Avrupa Çok Büyük Teleskobu'nun (E-ELT) tamamlanması için onay verdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
E-ELT dünyanın en büyük teleskobu olacak. [Kaynak: ESO]

eso konseyi, şili'nin atacama çölü'nde inşa edilmesi planlanan vlt teleskobunun 2024'te tamamlanması için onay verdi. 39.3 metre çapındaki ana aynasıyla dünyanın en büyük teleskobu olacak e-elt, toplamda 5 ayna içerecek. petek şeklinde 798 parçadan oluşacak ana aynanın her bir parçası 1.45 metre genişliğinde ancak sadece 50 mmm kalınlığında olacak. e-elt’nin ikinci aynası 4.2 metre çapında olacak.

birçok optik donanım içerek olan e-elt, yıldız sistemlerinin en erken dönemlerini incelemek ve gezegenleri oluşturan disklerin su ve organik molekül içeriğini incelemek için kullanılacak.  

40 metre çap civarındaki ilk teleskop olan e-elt, dış gezegenlerin atmosferlerini inceleyerek yaşam izi arayacak. mevcut teleskoplara kıyasla 15 kat daha fazla ışık toplayabilme yeteneği olacak e-elt, uzaydaki karanlık gök cisimlerini ve kozmik yapıları çok daha hızlı tespit edebilecek.

bütçe sağlandı

eso konseyi direktörü tim de zeeuw, 'konsey tarafından alınan kararın ardından teleskobun inşasının onaylandığını ve e-elt için gerekli olan dev bütçenin sağlandığını' söyledi. zeeuw teleskobun tamamlanmasının ardından gelecek yılların 'çok heyecan verici keşiflere tanık olacağını' söyledi.

cerro armazones dağı üzerinde kurulacak e-elt, haziran 2012'de proje olarak sunulmuştu. projenin onaylanması için gerekli olan bütçenin yüzde 90'ının sağlanması gerekiyordu.

kaynak: eso ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;