Bilim-Teknoloji

Dünyanın en küçük bilgisayarı

Dünyanın en küçük bilgisayarı Raspberry Pi'nin yeni versiyonu satışa sunuldu. Eski modelinden 6 kat hızlı olan Paspberry Pi 2'nin en önemli özelliği Windows uyumlu olması.

Konular: Bilim-Teknoloji
Raspberry Pi 2 Windows 10 ile çalışan bilgisayarlarda kullanılabilecek. [Fotoğraf: Raspberry Pi Foundation]

bilgisayar bilimi öğrenimi için geliştirilen kredi kartı büyüklüğündeki mini-bilgisayar raspberry pi'nin yeni modeli, çok daha gelişmiş olarak sunuldu. raspberry pi 2, eski modelle aynı fiyatla geldiği gibi windows'a uyumlu olma özelliğini sahip.

35 dolar satış fiyatı bulunan raspberry pi 2, tek çekirdekli eski modele kıyasla dört çekirdekli arm cortex a7 işlemci taşıyor. ilk modelden 6 kat hızlı olan mini bilgisayar, 900 mhz işlemci hızına ve 1 gb ram'e sahip. broadcom videocore iv grafik işlemcisi sayesinde 1080p videoları işleyebilen raspberry pi 2, opengl es 2.0 api (uygulama programlama arayüzü) alt kümesi sayesinde basit 3d oyunları da kaldırabiliyor.

windows 10 uyumlu cihaz ve uygulamaların geliştirilebilmesi adına geliştiricilere de fırsat sunan yeni raspberry pi aynı zamanda linux tabanlı raspian işletim sistemini de destekleyecek.

raspberry pi derneği'nin kurucusu eben upton, 'yeni modelin hızı ve performansıyla web tarayıcısı ve uygulama kullanımı adına gerçek bir bilgisayar görevi görebileceğini' ifade etti.

geliştiricilerin yanı sıra yeni raspberry pi mühendislere de birçok imkan sunacak. mini bilgisayar robotik alanından akıllı cihazlara ve drone'lara kadar birçok elektronik cihazda kullanılabilecek.

microsoft özel işletim sistemi sunacak

microsoft, nesnelerin interneti alanında da öne çıkacak raspberry pi 2 için 'athens' kod adında bir windows 10 versiyonu sunmayı planlıyor.

pc world'ün verdiği bilgiye göre, arm ve x86 işlemciler için geliştirilecek olan athens, teknik özellikleri kısıtlı donanım sistemlerine yardımcı olacak.

raspberry pi'nin yeni modeli, eski modelle de uyumlu olacak ve beraber kullanılabilecek. dört usb portu, hdmi girişi, ethernet bağlantısı ve microsd yuvası bulunan yeni modelin büyük ilgi göstermesi bekleniyor. raspberry pi'nin ilk modeli dünya genelinde 4 milyon satmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;