Bilim-Teknoloji

Dünyanın ilk origami robotu

ABD'li araştırmacılar, insan müdahalesi olmadan şekil alabilen ilk robotu üretti. Kendiliğinden kurulan ve yürümeye başlayan robot, gelecekte birçok alanda insanlığa büyük faydalar sağlayabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Kendiliğinden oluşan ilk robot

Saniyede 5 cm yürüyor

Birçok alanda gelişim sunacak

Origami robot düz bir yüzeyden kurulup yürümeye başlıyor.

abd'li araştırmacılar, transformers filmlerini akla getiren katlanabilen robotların ilk örneğini geliştirdi. harvard üniversitesi'nde yapılan çalışmada, japon origami sanatından ilham alan robot geliştirildi.

ilk görünümünde kağıt ve plastikten oluşan düz bir yüzeyi temsil eden robot, üzerine monte edilen motorlar sayesinde yavaşça doğruluyor ve katlanarak ayaklı bir robot halini alıyor. origami robot, hiçbir müdahale olmadan doğruluyor ve yürümeye başlıyor.

robot, batarya ile çalışan motorların yanı sıra 'şekil bellek polimerleri' içeriyor. bu materyal, ısındığı zaman kas görevi görüyor ve hareket sağlıyor.  origami robot, düz bir yüzeyden ayaklı bir gövdeye dönüşmeyi dört dakika içinde tamamlıyor.

şekil almanın tamamlanmasının ardından menteşeler soğuyor ve mikro kontrol işlemcisi yürüme komutu veriyor. yürüme hızı ise saniyede yaklaşık 5 santimetre.

insanların girmesi riskli yerlere girebilir

üç kat sıkıştırılmış tabakadan oluşan robotun ilk katmanı kağıt, ikinci katmanı esnek elektronik devre, üçüncü katmanı ise şekil bellek polimerinden meydana geliyor. robot üzerindeki menteşeler, katlanabilme özelliğini sağlamak için özel açılarla yerleştirilirken, her biri hareketi sağlamak için komut geldiğinde ısınıyor. robotu yöneltmek için robota özel olarak geliştirilen origamizer yazılımı kullanılıyor.

science dergisinde yayınlanan araştırmada yer alan harvard üniversitesi'ne bağlı wyss enstitüsü'nden rob wood, "bir robotun kendi kendini şekle sokması ve bir fonksiyonu yerine getirebilmesini sağlamak yıllardan beri ana amacımızdı" ifadesini kullandı.

massachusetts teknoloji enstitüsü (mit) desteğiyle geliştirilen robot, ileride insanlara birçok alanda yardımcı olabilir. origami robotun gelişmiş modelleri, özellikle insanların girmesinin zor ve riskli olduğu yerlerde şekil alarak belli görevlerde kullanılabilir.

araştırmada yer alan sam felton ise, bir gün uzaya parçalar halinde fırlatılacak robotik gövdelerin yörüngede bir araya gelerek uyduları oluşturabileceği örneğini verdi. felton, 13 santimetre büyüklüğündeki bir robotun maliyetinin 100 dolar civarında olduğunu söyledi.

mit araştırmacısı daniela rus, origami robotun üretim süreçlerinde çok büyük etkisi olabileceğini ve montaj maliyeti ve sürelerinin ciddi ölçüde azalabileceğini belirtti.

geçmişteki başarıların meyvesi alındı

makinelerin insan kontrolü olmadan hareket etmelerini sağlayacak m2m teknolojileri üzerinde çalışmalar yapan mit, ocak 2014'te kendiliğinden bir araya gelerek şekiller oluşturan 'm-blocks' küplerini tanıtmıştı.

m-blocks araştırmasında da yer alan daniela rus, modüler teknolojide uzun süredir elde etmek istedikleri başarıya sonunda ulaştıklarını belirtmişti. rus'ın başında olduğu ekip, 2012'de programlanabilir origami robotların ilk örneklerini üretmişti. elektronik devreler sayesinde hareket eden robotlar, sadece kağıttan yapılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;