Türkiye - Rusya ilişkileri

Düşürülen Rus uçağına 10 defa 'yönünü acil değiştir' uyarısı

Suriye sınırında düşürülen Rus uçağının kurtarılan pilotunun hiçbir şekilde uyarılmadıklarını iddia etmesinin ardından, Türk askeri yetkililerinin yaptığı 'yönünü acilen değiştir' uyarılarının ses kayıtları ortaya çıktı.

türkiye'nin düşürdüğü rus uçağının kurtarılan pilotunun rus televizyonuna yaptığı açıklamada, türk askerleri tarafından uyarılmadıklarını söylemesinin ardından, uyarı anlarını gösteren 10 ses kaydı ortaya çıktı. 

düşürülen uçağa 10 defa "yönünü acilen değiştir" uyarısı

hava devriye görevindeki türk görevliler rus uçağının mevcut pozisyonunu belirterek, uçağa, "türk hava kuvvetleri konuşuyor. türk hava sahasına yaklaşıyorsun. yönünü güneye doğru acilen değiştir" uyarısı yapıyor. söz konusu ikaz 5 dakika içinde 10 defa tekrarlanıyor.

tsk açıklamasına göre, 24 kasım salı günü saat 09.20'de hatay'ın yayladağı ilçesinde türk hava sahasını ihlâl eden rus savaş uçağı defalarca uyarılmıştı. uçak, beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlâle devam etmişti. bunun üzerine bölgede hava devriye görevinde bulunan iki f-16 uçağı, söz konusu savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde 09.24'te müdahalede bulunmuştu. 

türk genelkurmayı, rus jetini düşürmeden önce pilotları 5 dakika içinde 10 kez uyardıklarını ifade etmiş, bu uyarıların gerçekleştiğini abd ve hollandalı yetkililer de açık kaynaklardan yapıldığı için teyit etmişti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;