Afrika

Ebola can almaya devam ediyor

Tedavisi ve aşısı olmayan virüs nedeniyle Uganda'da hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.

Haberin Öne Çıkanları

Ülkede panik arttı

'El sıkışmayın'

20 kişi karantina altında

Başkent Kampala'daki Mulago Hastanesi'nde de bir kişi hayatını kaybetti. [Reuters]

orta afrika ülkesi uganda'da, ölümcül ebola virüsü nedeniyle son bir ayda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi. ölen iki kişinin başkent kampala'dan olduğu belirtildi.

kampala ilk kez ebola salgınıyla karşı karşıya kalırken, uganda devlet başkanı yoweri museveni pazartesi günü yaptığı açıklamada halktan olası bir salgını önlemek için fiziksel teması sınırlandırmalarını istedi. 

museveni halktan, el sıkışmamalarını ve ebola’dan öldüğü sanılan kişilerin cenazelerini toprağa vermemelerini talep etti.

en az iki kişinin tedavi amacıyla götürüldüğü ve bu kişilerden birinin tedavi sırasında öldüğü başkentteki mugalo hastanesi'nde, yedi doktor ve 13 sağlık görevlisi karantinaya alınmış durumda.

'virüs köylere yayıldı'

uganda'daki son ebola salgını, ilk olarak başkentin 200 kilometre batısında yer alan kibaale bölgesinde ortaya çıktı. bölge, demokratik kongo cumhuriyeti sınırından 50 kilometre uzaklıkta.

kibaale sağlık sekreteri stephen bayaruhanga, ebola virüsü taşıdığından şüphelenilen altı hastanın daha tedavi altına alındığını söyledi. bayaruhanga, virüsün önce tek bir köyde görüldüğünü, daha sonra diğer köylere yayıldığını aktardı.

son altı vakanın da doğrulanması halinde uganda’da bu ay hastalığa yakalananların sayısı 26’ya çıkacak. 

uganda sağlık bakanlığı sözcüsü rukia nakamatte ise al jazeera’ye yaptığı açıklamada, salgın bölgelerinde hastaların karantinaya alındığı tesisler oluşturduklarını, şu an için bu tesislerde yedi kişinin tedavi olduğunu, bu kişilerin tedaviye olumlu yanıt verdiklerini söyledi.

nakamatte, aynı zamanda amerikan salgın hastalıkları kontrol merkezi ve dünya sağlık örgütü (who) ile birlikte çalıştıklarını kaydetti.

yetkililer, hasta kişilerin birçoğunun virüsü hastanede kapacakları endişesiyle hastaneye gitmek istemediklerini söylüyor. 

uganda sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bazı kişilerin hastanede tedavi olmak istememelerinin sebebi, hastalığın ‘kötü ruhlardan' kaynaklandığını düşünmeleri. bakanlık, halktan, ebola virüsü taşıdıklarından şüphelendikleri kişileri en yakın sağlık merkezine bildirmelerini de istedi.

tedavisi yok

ilk olarak 1976 yılında kongo'da görülen ve adını afrika'daki bir nehirden alan ebola virüsü, ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. bulaşıcı olan ve hızlı bir şekilde ölüme yol açan virüs, kontrol altına alınamaması durumunda salgına dönüşüyor.

who'ya göre de, ebola dördüncü risk grubu'nda (patojen) bulunuyor. patojen, virüsler sıralamasında en tehlikeli grubu oluşturuyor.

tedavisi ve aşısı olmayan ebola virüsü, 2007’de uganda’nın batısında 37 kişinin, 2000’de ise ülkenin kuzeyinde en az 170 kişinin  hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

virüs, hasta kişinin vucüt salgıları ya da kanıyla doğrudan temas halinde bulaşıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;