IŞİD

Eğit-donat anlaşması imzalandı

ABD ile Türkiye arasında görüşülen eğit-donat projesinin detaylarında uzlaşıldı. Mutabakat, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından imzalandı.

Suriyeli muhalifler Mart 2011'de başlayan ayaklanmaların iç savaşa dönüşmesinden bu yana Esed rejimine karşı savaşıyor. [AFP]

mutabakat metninin imzalandığını açıklayan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, 'eğitilecek güçlerin hem rejimle hem de işid ve bölgedeki diğer terörist gruplarla mücadele edeceğini' belirtti. üst düzey türk diplomatlar, eğitilecek olan muhaliflerin ortak seçim komitesi tarafından seçildiği bilgisini verdi. abd'nin askeri malzemelerle destek vereceği muhalifleri türkiye, kırşehir'de gruplar halinde ve üçer aylık sürelerle eğitecek. programın önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

mutabakatın imzalanması sırasında konuşan sinirlioğlu, bunun sadece ilk adım olduğunu söyledi:

"komşu coğrafyamızda ve dünyanın diğer farklı yerlerinde çok kaotik durumlar yaşanıyor. dolayısıyla birlikte çalıştığımızda bir fark yaratacağımıza inanıyoruz."

büyükelçi john bass bunun yalnızca başlangıç olduğu konusunda sinirlioğlu'na katıldığını belirtti:

"birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlüyüz ve bize ortaklığımızı güçlendirme fırsatı veren her resmi anlaşma, hem bizi hem de bölgemizi daha iyi bir konuma getiriyor."

görüşmeler sırasında uzlaşılmaya çalışılan unsurların başında, eğitilecek muhaliflerin kimi hedef alacağı geliyordu. ocak ayında da türk dışişleri kaynakları, metinde eğitilip donatılacak unsurların kiminle savaştığı konusunda detay verilmeyeceğini belirtmiş; böylece muhaliflerin gerektiğinde esed ile gerektiğinde işid ile savaşabileceğini söylemişti.

"planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle bekliyoruz"

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatının imzalanmasıyla ilgili olarak, türkiye ile olan ortaklıklarından memnuniyet duyduklarını ve bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle beklediklerini söyledi.

psaki günlük basın brifinginde iki ülke arasında imzalanan mutabakata dair soru üzerine, "koalisyonun bir parçası olarak bu ve diğer konularda türkiye ile olan ortaklığımız ve çalışmamızdan memnuniyet duyduk. elbette bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle bekliyoruz. onlara (türklere) bu görüşmelerde yer almaları ve çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

3 yıl sürmesi öngörülüyor

eğit-donat programının toplam üç yıl sürmesi öngörülüyor. dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. ürdün ve suudi arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. böylece üç ülkede, üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.

pentagon: 1200 kişi belirledik

abd savunma bakanlığı pentagon da çarşamba günü, suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programına dâhil edilmek üzere ilk aşamada 1200 suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiğini ve bu kişiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiğini bildirdi.

eğitim programının hazırlıkları için şu anda bölgede 100 civarında amerikalı personelin bulunduğunu ifade eden kirby, genel misyonda ise toplamda bin kadar ordu personelinin görev almasının beklendiğini bildirdi.

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;