2015 Genel Seçimi

Ekmeleddin İhsanoğlu MHP adayı

Cumhurbaşkanlığı seçimine 14 partinin ortak adayı olarak katılan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP'den aday oldu. İhsanoğlu'nun listeye İstanbul ikinci bölgeden girdiği öğrenildi.

Ekmeleddin İhsanoğlu ve Devlet Bahçeli [Fotoğraf: AA]

10 ağustos cumhurbaşkanlığı seçimine 14 partinin ortak adayı olarak katılan prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu mhp istanbul milletvekili adayı oldu. ihsanoğlu'nun adaylığını mhp grup başkenvekili oktay vural açıkladı. ihsanoğlu ikinci bölgede yarışacak. 

chp ve mhp’nin teklifi ile çatı adayı olarak cumhurbaşkanı seçimine katılan ihsanoğlu bu seçime de mhp lideri devlet bahçeli’nin teklifi ile katılmıştı.

seçimi kaybettikten sonra akademik yaşamına dönen ve aktif siyasetle ilgilenmediğini açıklayan ihsanoğlu, meclis'e girerse uzman olduğu alanda yani ortadoğu ve dış politika konularında görev yapacak.

ihsanoğlu mhp'den milletvekili adaylığını bir ödül töreni nedeniyle listeler açıklanıncaya kadar gizli tutulmasını istedi. söz konusu ödül töreni avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından ducci foundation tarafından  kendisine verilen 2015 barış ödülü. ihsanoğlu roma’da compidoglio sarayı’nda 25 mart'ta düzenlenen törenle ödülünü almıştı.

ihsanoğlu kimdir?

ekmeleddin ihsanoğlu 1943 yılında mısır’ın başkenti kahire’de doğdu. babası 1924 yılında mısır’a el ezher üniversitesi öğrenimi için gidip kalan ve orada rodos türk’ü göçmeni bir kadınla evlenen ihsan efendi’ydi. babası istiklal marşı’nın şairi mehmet akif ersoy’un yakın arkadaşıydı. kendi ifadesiyle ismini de mehmet akif koymuştu. ihsanoğlu babasının kurucuları arasında olduğu kahire ayn şems üniversitesi’nden mezun olmasının ardından yine mısır’daki el ezher üniversitesi’nde akademik hayata başladı.

kahire’de bulunduğu süre içerisinde osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te türkiye’de ankara üniversitesi fen fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, ingiltere'de exeter üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

ihsanoğlu 1984'te profesör oldu. islam konferansı örgütü araştırma merkezi'ndeki direktörlük görevi sırasında türkiye’de istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi bilim tarihi bölümü ile türk bilim tarihi kurumu'nun başkanlığını ve istanbul üniversitesi bilim tarihi müze ve dokümantasyon merkezi'nin müdürlüğü görevlerinde bulundu.

uluslarası üniversitelerde çeşitli kürsülerde ve birimlerde üyelik yaptı. 1 ocak 2005'te ikö’nün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri oldu. aynı zamanda ikö'nün ilk türk genel sekreteri olma unvanını da aldı.

ekmeleddin ihsanoğlu birçok uluslararası ödülün de sahibi. 2000’de 'türkiye devlet üstün hizmet madalyası' verilen ihsanoğlu ayrıca ürdün, mısır, malezya ve pakistan, senegal devletlerinden de çeşitli madalyalarla ödüllendirildi. uluslararası birçok üniversite tarafından kendisine fahri doktorluk verildi. çok iyi derecede arapça ve ingilizce konuşan ekmeleddin ihsanoğlu orta derecede fransızca ve farsça biliyor. evli ve üç çocuk babası.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;