Ekonomi

Ekonomideki dönüşüm programı açıklandı

Başbakan Davutoğlu, Orta Vadeli Programda büyük önem verilen ve 2018’de GSYİH’yi 1.3 trilyon dolara çıkarmayı hedefleyen dönüşüm programını açıkladı.

Konular: Piyasalar

başbakan davutoğlu, orta vadeli program’da büyük önem verilen, öncelikli dönüşüm eylem planı’nı açıkladı.

başbakan davutoğlu, 62. hükümet programı'nı, 2015 haziran'a kadar olan 8 aylık bir dönemi değil, 2023 yılına kadar olan 9 yıllık dönemi kapsayacağı konusunda mutabık kalarak kaleme aldıklarını belirtti.

toplantıya, başbakan yardımcısı ali babacan, maliye bakanı mehmet şimşek, ekonomi bakanı nihat zeybekci, gıda, tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, bilim, sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık, kalkınma bakanı cevdet yılmaz, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan, gümrük ve ticaret bakanı nurettin canikli, orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, sağlık bakanı mehmet müezzinoğlu katıldı. 

davutoğlu, 25 başlıkta 1200 eylem planı çerçevesinde yeni hamle döneminin başlayacağını ifade ederken, siyasi istikrarın büyümeye katkısına dikkat çekti.

başbakan, bugün açıklanan 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının, reel sektöre yönelik planlar olduğunu açıkladı.

başbakan ahmet davutoğlu, "hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, gsyh'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir" dedi.

planın 9 ana maddesi

davutoğlu 9 dönüşüm planını şöyle açıkladı;

1-ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı 

2-öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme programı 

3-kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim

4-yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı 

5-enerji verimliliğinin geliştirilmesi programı

6-tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi programı 

7-sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı 

8-sağlık turizminin geliştirilmesi programı  

9-taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı

mta yurt dışına açılıyor

başbakan davutoğlu, 9 dönüşüm planının ana hatlarını ise şöyle anlattı:

ithalata olan bağımlılığın azaltılması; türkiye’nin girdi tedarik ihtiyacının stratejisi güncellenecek. mta’nın yurtdışında da madencilik yapabilmesini sağlayacak. enerji üretim tesislerinde kullanılan tesisatın yurt içinde üretimi desteklenecek. demirçelik sektörünün hurda girdi bağımlılığını azaltacak. sanayi stratejisini revize ederek, sektörel strateji hazırlanacak. orta ve yüksek teknolojili üretimlere dönük destek programları açıklanacak. yeni bölgelere dönük teşvik programı açıklanacak. ileri teknoloji  yatırımları çekmek üzere serbest bölgelerin cazibeleri artırılacak. atıkların ekonomiye kazandırılmasına önem verilecek. hedef, ihalatın ihracatı karşılama oranını yüzde 70'e çıkarmak.

türk malı marka sayısı artırılacak

öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme programı;  yerli makine üreticilerinin rekabet gücünü artırmak hedefleniyor. öncelikli sektörler olan enerji, sağlık, havacılık, raylı sistemler, savunma sektörlerinde teknoloji yatırımları desteklenecek. kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar kurulacak. 2018 yılına kadar öncelikli sektörlerde türk malı ürün ve marka sayısını artırmak hedefleniyor.

kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim: kamu iktisadi kuruluşlarında değişiklikler yapılacak

yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı: enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. 2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payının yüzde 35'e çıkarılması planlanıyor. kamu alımlarında yerli firmaların payı artacak. yeni destek ve finansman programları geliştirilecek, arama ve arge faaliyetlerine ivme kazandırılacak. 

enerji verimliliğinin geliştirilmesi programı: linyit kaynaklarının azami şekilde ekonomiye kazandırılması ve enerji verimliliği konusunda yatırımların desteklenmesi. enerji yoğunluğunu düşürecek eylemler hayata geçirilecek. yönetim bilgi sistemi oluşturulacak. enerji verimliliği artırılacak.

yerli ilaç üretimine teşvik

tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi: tarımda su kullanımını etkinleştirecek adımlar atılacak. su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına destek sağlanacak. mevcut sulama tesisleri rehabilitasyon programı ve arıtılmış suların tarımda kullanılması araştırılacak. çiftçiler başta olmak üzere etkin su kullanımını bilinçlendirilecek. sulama şebekelerinde modern izleme yöntemleriyle yeraltı suları izlenecek.

sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı:  yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimine teşvik sağlanacak. aşıların yurtiçinde üretimi geliştirilecek. 2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacının yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacının ise yüzde 60'ı yerli üretimle karşılanacak. yerli ar-ge ve üretimi destekleyecek şekilde türkiye sağlık enstitüleri başkanlığı kurulacak. ilaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alınacak.

sağlık turizminin geliştirilmesi programı: hedef ülkelere bağlı eylem planları hazırlanacak. yabancı öğrenci kontenjanı artırılacak. sağlık turizminde hedef 9 milyar dolar.

taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı: lojistiğin büyümeye katkısı artırılacak. lojistik koordinasyon kurulu oluşturulacak, master plan hazırlanacak. gümrük işlemleri hızlandırılacak, gümrük kapılarının sayısını artırılacak. ürünler daha az maliyetle daha kısa sürede hedef pazarlara ulaştıracak. 

finansman ve teknik detaylar izlenmeli

al jazeera’ya bir açıklama yapan boğaziçi üniversitesi’den profesör doktor burak saltoğlu, şu an için açıklanan planlara olumlu baktığını ancak alt detaylar açıklandığında program üzerinde daha net konuşulabileceğini söyledi.

burak saltoğlu, bugün açıklanan program hakkında şu açıklamayı yaptı:

“piyasadan olumlu beklentiler vardı programla ilgili. türkiye’nin ekonomideki kritik darboğazları konusunda programın dokundurmaları bulunuyor.

ancak finansman ve diğer teknik detayları dikkatle izlemek gerekiyor. ekonominin tıkandığı alanlarda verilen mesajlar oldukça pozitif. 2008 ve 2011’de açıklanan buna benzer programların neden yeterli olmadığı konusunu da tartışmak gerekiyor.

ancak yine de program konusunda negatif konuşmamak gerekir. şu ana kadar açıklanan detayları eleştirmek haksızlık olur. açıklanan programı olumlu buluyorum.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;