IŞİD

El Bâb'da 16 şehit 34 yaralı

El Bâb'da IŞİD'in dünkü saldırılarında ağır yaralanan 2 asker şehit oldu. Şehit sayısı 16'ya yükseldi. Son çıkan çatışmalarda 3 asker ağır yaralandı. Yaralı asker sayısı 34. Türk Silahlı Kuvvetleri, dünkü açıklamasında 138 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü duyurmuştu. Meclis'i bilgilendiren Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı Harekatını başlamasından bu yana şehit olan asker sayısının 35, öldürülen IŞİD mensubu sayısının da 1005 olduğunu söyledi.

TSK'ya bağlı savaş uçakları, El Bab'a düzenlediği hava harekatında, terör örgütü DEAŞ'a ait 24 hedefi imha etti. [Fotoğraf: AA]

milli savunma bakanı fikri işık, tbmm'de el bab'da yaşanan çatışmalara ilişkin bilgi verdi. işık, dünkü çatışmalarda ağır yaralanan 2 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. bu açıklamaya göre, dün başlayan şiddetli çatışmalarda şehit olan asker sayısı 16'ya yükseldi. 

bakan işık, son çatışmalarda 3 askerin daha yaralandığını, durumlarının ağır olduğunu söyledi. dünkü çatışmalarda 6'sı ağır 33 askerin yaralandığı açıklanmıştı. işık'ın açıklamasına göre bu askerlerden ikisi şehit oldu. bugün yaralanan 3 askerle birlikte yaralı sayısı 34'e yükseldi.

fikri işık, fırat kalkanı harekâtının başlangıcından bu yana yaşanan çatışmalar ve saldırılarla ilgili de rakam verdi. 

buna göre, harekatta şehit olan asker sayısı 35. öldürülen işid mensubu sayısı ise 1005. 

işık, harekatta 299 pyd'linin de öldürüldüğünü söyledi. 

şehir hastanesinin önemi

el bab'daki çatışmalar merkezdeki işid mensuplarının barınma ve silah ve cephane deposu haline getirdiği şehir hastanesi civarında sürüyor. hastanenin bulunduğu bölge işid tarafından yoğun korunan ve el bab'a hakim bir tepenin yamacında yer alıyor. askeri kaynaklar, hastanenin bulunduğu hakim arazinin ele geçmesiyle işid'in kentteki hakimiyetinin büyük ölçüde kırılacağını tahmin ediyor.

bakan işık da "daeş’in en büyük direnç gösterdiği mevzilerden biri de batıda hâkim bir tepede bulunan, daeş tarafından askeri karargâh bölgesine çevrilen hastane bölgesidir" dedi:

"mevcut aşamada en kritik, en zorlu safhalardan olan el bab’ın daeş’ten temizlenmesi için büyük bir mücadele verilmektedir. sıranın rakka’ya geleceğini bilen daeş ciddi bir direnç göstermektedir. zira el bab, daeş için de coğrafi ve psikolojik açıdan kritik bir yerdir. el bab’ın kuzey ve batısından başlatılan kuşatma, yoğun sivil nüfusa sahip yerleşim bölgesi olması sebebiyle azami özen gösterilerek ilerlemektedir. daeş’in en büyük direnç gösterdiği mevzilerden biri de batıda hâkim bir tepede bulunan, daeş tarafından askeri karargâh bölgesine çevrilen hastane bölgesidir. en büyük kayıp da bu bölgeyi ele geçirmek için yapılan operasyonlarda verildi. öso’dan da şehitler verilmiştir."

tsk tarafından dün yapılan açıklamada 138 işid'linin öldürüldüğü belirtilmişti.

açıklama şu şekildeydi:

"muhalif unsurlardan oluşan özel görev kuvvet grupları tarafından, havadan ve karadan sağlanan yoğun ateş desteği ile el bab’ın ele geçirilmesine yönelik ileri harekâta devamla, bab-halep yolunda tam kontrol sağlanmıştır.

hava harekatları, bölgedeki topçu birliklerimiz ve diğer ateş destek vasıtalarımız ile el bab bölgesinde tespit edilen deaş terör örgütüne ait hedefler yoğun olarak ateş altına alınmaya devam etmektedir.

şu ana kadar topçu birliklerimiz ve diğer ateş destek vasıtalarımız ile;

-      3 adet zsu-23 silah monteli pikap aracı,
-      2 adet doçka monteli pikap aracı,
-     3 adet ağır makinalı tüfek monteli pikap aracı ateş altına alınarak imha edilmiştir.

hava kuvvetlerimize ait savaş uçaklarınca yapılan hava taarruzları sonucunda 67 hedef vurularak imha edilmiş; ayrıca ateş destek vasıtalarımızla açılan ateşlerle çok sayıda deaş hedefi etkisiz hale getirilmiştir. açılan ateşler ve meydana gelen çatışmalar sonucunda 138 deaş teröristi etkisiz hale getirilmiştir.

çok sayıda teröristin yaralı olduğu ve bulundukları alanlardan tahliyelerinin, yoğun ateş altında olmaları nedeniyle gerçekleştirilemediği de telsiz konuşmalarından öğrenilmiştir.

fırat kalkanı harekatı kapsamında kuşatılmış olan el bab meskun mahallinin kontrol edilmesine yönelik harekat devam etmektedir.

öğleden sonra 3 ayrı bölgede bombalı araçlarla yapılan intihar saldırıları sonucunda tsk unsurlarımızdan toplam 10 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, ilk tespitlere göre 6’sı ağır olmak üzere 18 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. yaralılara bölgedeki hastanelerde müdahale edilmektedir.

kahraman şehitlerimize allah’tan rahmet, kederli ailelerine, tsk personeline ve yüce türk milletine başsağlığı ve sabır; yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

saabh saatlerinde 4 asker şehit olmuştu

tsk'dan sabah yapılan açıklamada "fırat kalkanı harekatı kapsamında el bab ve civarında sürmekte olan çatışmalar esnasında, özgür suriye ordusu birliklerine destek veren tsk unsurlarından 4 askerin şehit olduğu, 15 askerin de yaralandığı" belirtilmişti.

açıklamada, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ifade edildi.

çatışmalar devam ediyor

tsk, çatışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü duyurdu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;