Afrika

El Beşir'den Güney Sudan'a tehdit

Sudan Devlet Başkanı, hedefinin, sınır bölgesi için çatıştıkları komşu ülkedeki iktidar partisini devirmek olduğunu açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Gençlere hitap etti

'Bu, bizim sorumluluğumuz'

Mbeki arabulucu

Sudan-Güney Sudan sınırı çevresinde çatışmalar sürüyor.
Sudan-Güney Sudan sınırı çevresinde çatışmalar sürüyor. [Reuters]

sudan devlet başkanı ömer el beşir, güney sudan halkını, ülkelerinde iktidarda olan 'sudan halk kurtuluş hareketi'nden (splm) kurtarmak istediklerini ve bunun  'en önemli hedefleri' olduğunu belirtti. 

ülkesinin ordusuna destek veren gençlere hitap eden el beşir, "splm'den kurtarılmaları, bizim güney sudan'daki kardeşlerimize karşı sorumluluğumuzdur" dedi.

güney sudan-sudan sınırındaki çatışmalar yaklaşık iki haftadır kesintisiz sürüyor. 
 
sudan ile güney sudan arasındaki krize çözüm bulması için afrika birliği’nin arabulucu olarak atadığı thabo mbeki ise bm güvenlik konseyi’nin sınırda üzerindeki çatışmaları durdurmak için harekete geçmesini istedi.  tarafların ‘savaş mantığına’ kilitlendiğini ifade eden arabulucu, iki ülkede de aşırı çevrelerin güçlendiğini vurguladı.
 
halen güvenlik konseyi dönem başkanı olan abd'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi susan rice da, aynı zamanda eski güney afrika cumhurbaşkanı olan mbeki ile konsey üyelerinin yaptığı toplantıya ilişkin olarak, basın mensuplarına internet üzerinden bilgi verdi. 
 
rice, konsey’in mbeki'ye, krize ne şekilde müdahil olacağına ilişkin bilgi verdiğini ve gelişmeleri değerlendirmek üzere hızla toplanacağını söylediğini açıkladı.
 
hiclic güney sudan'ın kontrolünde
 
2011 yılında sudan’dan ayrılarak bağımsız olan güney sudan'ın askerleri bir hafta önce sudan'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği petrol zengini hiclic şehrini ele geçirmişti. 
 
hartum yönetimi, güney sudan’ı parlamento kararıyla ‘düşman’ ilan etmiş, cuba yönetimi ise bu kararı ‘üzücü’ olarak nitelendirmişti.
 
taraflar arasında güney sudan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden iki ay önce de tartışmalı abyei bölgesi yüzünden çatışmalar çıkmıştı.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;