Suriye'de iç savaş

El Kaide'ye Azaz'dan çekil çağrısı

Suriye’deki iç savaşın en güçlü gruplarından Ahrar-üş Şam, cihatçı grupların Halep’in kuzeyindeki kritik Azaz kasabasından çekilmesini istedi.

Konular: Ortadoğu
Selefi Ahrar-üş Şam grubu HSO ile cihatçı grupların sorunlarını şeriat mahkemesinde çözmelerini istedi. [Facebook]

suriye’de esed rejimiyle savaşırken ideolojik nedenlerle silahları birbirine doğrultan cihatçı gruplarla hür suriye ordusu arasında barış tesis etme çabaları sürüyor.

iç savaşta en güçlü ve organize grup niteliğindeki ahrar –üş şam, el kaide bağlantılı irak şam islam devleti (işid) ve hso arasında kanlı çatışmaların yaşandığı azaz kasabasında ateşkes çağrısı yaptı. selefi grubun açıklamasına kuzeyin en güçlü gruplarından liva-i tevhid ile yeni kurulan ceyş-ül şam ve selefi sukur-ül şam da imza koydu. 

‘şeriat anlaşmazlığı'

ahrar üş şam, işid’den azaz’daki silahlı güçlerini asıl hakimiyet alanlarına çekmesini istedi. hür suriye ordusu ile işid arasındaki anlaşmazlığın da halep’teki şeriat mahkemesinde çözülmesini önerdi.

halep’in kuzeyindeki azaz, rejimle savaşan muhalif güçler için kuzeydeki en kritik noktalardan biri. türkiye’nin öncüpınar sınır kapısına sadece 8 km uzaklıkta.

kasaba 2012 yılında muhaliflerin eline geçti. hür suriye ordusu en başlarda daha örgütlü ve tecrübeli savaşçılarıyla rejime ağır darbeler indiren cihatçı grupların desteğinden memnundu.

ancak el kaide destekli bu grupların ele geçirilen bölgelerde şeriat yönetimini dayatmak istemesi grupların arasında anlaşmazlığa neden oldu. işid'in azaz'da çalışan alman bir doktoru 'batı ajanı' suçlamasıyla esir almaya kalkması üzerine anlaşmazlık çatışmaya döndü. 

gerginlik, ağustos ayında yerini çatışmalara bıraktı. işid savaşçıları eylül’de azaz’ı ele geçirip, türkiye'nin kilis kentinin girişindeki babel selame sınır kapısına yönelince türk makamlar sınır kapısını kapattı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;