Ortadoğu

Elçiler Katar'a dönüyor

Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a gönderme kararı aldı.

Konular: Ortadoğu
Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri elçileri geri gönderme kararı aldı [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

karar, körfez işbirliği konseyi'nin (kik) riyad'da düzenlenen toplantısının ardından geldi. kik'in internet sitesinde yayınlanan duyuruda, "ortak çalışma ve gerçek anlamda bir birliktelik için bugün yeni bir sayfa açıldı" denildi. buna göre suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve bahreyn'in büyükelçilerini tekrar katar'a gönderme kararı aldığı kaydedildi. 

ayrıca konsey'in bir sonraki toplantısının da doha'da yapılacağı bildirildi.

söz konusu üç ülke büyükelçilerini 5 mart 2014'te katar'ın 'içişlerine müdahale etmesini' gerekçe göstererek doha'dan çekmişti. o dönem yapılan açıklamada, "katar üç ay önce imzaladığı anlaşmayla ilgili sözlerini yerine getirmedi. ülkelerimizin güvenliği için ortak tedbirler alınması için tüm ikna çabamıza rağmen katar hiç adım atmadı" denilmişti.

körfez işbirliği teşkilatı'nda 30 yıldır ilk kez olan böyle bir kriz mısır’daki askeri darbe sonrası yaşanmıştı. 

suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri, mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke. buna karşın katar, müslüman kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.

katar, mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve müslüman kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti. 

katar'da yaşayan ve müslüman kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi yusuf kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada birleşik arap emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı. 

mısır yönetimi ise 4 mart 2014'te katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;