ABD

Elektroşok yerine tabancayla vurdu

Polislerin siyahlara karşı tavrının protestolara neden olduğu ABD’de bir siyah daha öldürüldü. 73 yaşındaki gönüllü polis, etkisiz hale getirmek istediği Eric Harris’i silahla vurarak öldürdü.

Konular: ABD

abd’nin oklahoma eyaletindeki tulsa kentinde polis, 44 yaşındaki siyah eric harris’in 2 nisan’da öldürülmesinin videosunu yayınladı. videoda 73 yaşındaki gönüllü polis robert bates’in tabancasıyla harris’i vurduğu görülüyor.

polisin yayınladığı video, harris’in bir arabanın içinde sivil polise tabanca satmaya çalışmasıyla başlıyor. daha sonra diğer polisler harris’i yakalamak için aracın etrafını sarıyor ve harris koşarak kaçmaya başlıyor. üniformalı polisler harris'i yakaladıktan sonra, 73 yaşındaki beyaz polis gönüllüsü robert bates, tabancayla harris’i vuruyor.

daha sonra diğer polisler de vurulan harris’in vücuduna baskı uyguluyor. bir polis, “nefes alamıyorum” diyen harris’e küfür ediyor.

harris kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

tulsa polisi, gönüllü polis robert bates’in harris’i elektroşok tabancasıyla etkisiz hale getirmeye çalıştığını ancak yanlışlıkla normal tabancasını ateşlediğini açıkladı. polis tarafından ‘suçlu’ olarak tanımlanan harris’in vurulduktan sonra direnmeye devam ettiği ve uyuşturucu etkisi altında olabileceği belirtildi.

polis departmanı, gönüllü polis bates’in suç işlemediğini belirtti. abd’de gönüllüler 800 saat eğitim aldıktan sonra polisle aynı yetkilere sahip olabiliyor. 

polis 3 ayda 292 kişi öldürdü

abd’de polisin siyahlara yönelik şiddeti protestolara neden olmuştu. abd'de sadece 2015'in ilk üç ayında polis şiddetiyle ölenlerin sayısı 292. bu rakam, ingiltere'de son 115 yılda polis şiddeti sonucu yaşanan ölümlerden daha fazla.

tepki çeken ölümler

siyah amerikalı eric garner 19 temmuz'da new york'un staten island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, polis memuru daniel pantaleo tarafından boğazı sıkıldığı ve nefessiz bırakıldığı için ölmüştü.

bir başka siyah amerikalı, 18 yaşındaki michael brown, 9 ağustos'ta st. louis'in ferguson bölgesinde polis memuru darren wilson tarafından öldürülmüştü. kurulan jüri, polis memuru wilson'un "kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiğine ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine" karar vermişti. bunun üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti.

28 yaşındaki akai gurley, new york'un brooklyn bölgesinde polis memuru peter liang tarafından 20 kasım gecesi vurulmuş, olayın kazayla olduğu öne sürülmüştü.

tamir rice adlı 12 yaşındaki bir başka siyah çocuk ise cleveland'da parkta oyuncak silahla oynarken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;