Bilim-Teknoloji

Elon Musk'ın yeni planı internet uyduları

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın en yeni planının internet uyduları olduğu iddia edildi. Projenin 1 milyar dolarlık bütçeye sahip olduğu belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Elon Musk Reddit'te internet kullanıcılarının sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AFP]

spacex'in kurucusu elon musk'ın, uzaya yüzlerce internet uydusu göndermeyi planladığı öne sürüldü. wall street journal'da (wsj) yer alan habere göre, 1 milyar dolarlık proje kapsamında spacex 700 internet uydusu ateşleyecek. modern iletişim uydularının yarısı büyüklüğünde olması planlanan uyduların dünyanın dört bir yanına internet erişimi sağlaması planlanıyor.

musk'ın planı, facebook'un nasa ile gerçekleştirmeyi düşündüğü ve uydulardan lazer teknolojisiyle internet erişimi sunma planına benzerlik gösteriyor. ancak proje hakkında beliren birçok soru henüz cevap bekliyor. dünyanın en büyük uydu ağından bile en az 10 kat büyük bir sayıya denk gelen 700 uyduluk ağın, 1 milyardan fazla insana nasıl internet imkanı sunacağı bilinmiyor.

wsj'nin bu konuda verdiği bilgiye göre, musk google'ın uydu biriminde görev almış greg wyler ile çalışıyor. worldvu satellites adında uydu şirketi bulunan wyler'ın, çok sayıda uyduyu kapsayacak radyo frekans spektrumu hakkına sahip olduğu belirtildi.

'google'ın üretim gücü yetersiz'

uydu üretimi için fabrika kurulması aşamasında oldukları ileri sürülen musk ve wyler'ın, bu adım için california veya colorado eyaletlerini düşündüğü belirtildi.

wsj'ye konuşan konuya yakın iki kaynak, wyler'ın google'ın üretim kapasitesini düşük gördüğünü bu yüzden teknoloji deviyle bağını kopardığını ileri sürdü. google, konu hakkında açıklamada bulunmadı.

spacex'in planladığına benzer bir projeye daha erken başlayan facebook, connectivity lab birimiyle yürüttüğü çalışmalar kapsamında insansız hava araçları ve uydularla bedava internet imkanı sunmak istiyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;