Kültür-Sanat

'En cömert bağış'

Dünyanın en prestijli orkestralarından 1842 yılında kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, tüm arşivini dijital platforma aktarıyor. Görüntülerde bir zamanlar aralarında Nazi partisi mensuplarının da bulunduğu orkestra üyeleri de var.

Konular: Kültür-Sanat
Viyana Filarmoni Orkestrası, 1938-1944 yılları arasında Nazi partisi etkisinde konserler gerçekleştirdi. [AA]

viyana filarmoni orkestrası, arşivlerini 1 milyon dolar karşılığında dijital platforma taşımaya karar verdiğini açıkladı. orkestra yönetimi tarafından yapılan açıklamada, aktarım için gerekli bağışın birgit nilsson vakfı tarafından yapıldığı ve bunun dünya klasik müzik tarihinde yapılmış en cömert bağış olduğu belirtildi. üyeleri tamamen erkeklerden oluşan ve kendi seçim sistemine, kendi yönetim şekline sahip, tamamen bağımsız bir orkestra olarak birlikte çalışacağı solistleri kendi seçen viyana filarmoni orkestrası, bir dizi değişikliğe de gideceğini açıkladı.

eski defterler açıldıkça da viyana filarmoni orkestrası'nın tarihine dair mevcut bilgiler tazeleniyor, yeni bilgiler de açığa çıkıyor. arşivinde bruckner, brahms gibi büyük bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişinin, el yazılarıyla yazdıkları kompozisyonların, çok değerli enstrümanların yanı sıra, aralarında nazi partisine kayıt olmuş orkestra üyelerinin de hikayeleri bulunuyor. ayrıca nazi partisinin propaganda yıllarının da viyana filarmoni'ye yansımaları yine orkestra arşivi içerisinde yer alıyor.

özellikle 1938-1944 yılları arasında hitler ve goebbels etkisinde programlar hazırlayan orkestranın tarihinde 1939 yılı önemli bir tarih. geleneksel yeni yıl konserinde nazi propaganda bakanı joseph goebbels lehine coşkulu tezahüratlar yapılmıştı. ayrıca 1942 yılında, orkestranın kuruluşunun 100. yılını kutlama konserinde çalanların yarısı nazi partisi üyesiydi.

yıllardır arşiv girişleri sıkı sıkıya denetlenen ve çok sınırlı sayıda insana izin verilen viyana filarmoni orkestrası, tarihini bu bir milyon dolarlık bağışla dijital platforma taşıyarak, bir tür şeffaflık da elde etmiş olacak. konuyla ilgili orkestra şefi andreas grossbauer'in yaptığı açıklamada ise, şu anki arşiv bölümünün çok küçük olduğuna değindi, 'değişmek ve dijital arşivimizi oluşturarak öğrencilere ya da öğrenmeye gelen herkese viyana filarmoni'nin tarihini açmak istiyoruz' sözleriyle de katı kuralları ile bilinen viyana filarmoni orkestrası'nın bir değişim sürecine girdiğinin de altını çizdi.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;