Bilim-Teknoloji

En güçlü roket motoru test edilecek

NASA'nın derin uzay görevlerinde kullanılacak yeni nesil roketi Space Launch System'in (SLS) ateşleyicisi 11 Mart'ta ilk kez test edecek. SLS, en güçlü katı roket ateşleyici sistemine sahip olan roket unvanını taşıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
QM-1 motoru, beş parçadan oluşuyor. [Fotoğraf: Orbital ATK]

derin uzay görevleri için geliştirilen en güçlü roket olan sls'in ateşleyici motoru qm-1, 11 mart'ta utah eyaletindeki orbital atk tesislerinde ateşlenecek. 2016'da yapılacak ikince denemenin ardından gerçekleştirilecek ilk test, 2018'de göreve başlaması düşünülen sls için kritik öneme sahip.

nasa tv'den canlı yayınlanacak ateşleme, tsi 17.30'da başlayacak. 14 tane 474-400'ün kalkış gücüne eşit itici güç üreten motorun ateşlenmesi iki dakika sürecek.

orbital atk yetkilisi kevin rees, 'aylardır süren hazırlıkların tamamlandığını ve test için tüm sistemlerin çalıştığının tekrar kontrol edildiğini' belirtti. test alanında yatay konumda duran qm-1 ateşleyicisi, deneme için 90 derecelik konuma getirilecek. 47 metre uzunluğundaki ve 3,5 metre genişliğindeki motorun ağırlığı 801 ton.

nasa, gerçekleştirilecek testte, 530'tan fazla ölçüm cihazıyla qm-1'in performansını ölçecek. elde edilecek veriler, motorun başarısını belirleyecek 103 kriterin değerlendirilmesinde kullanılacak.

derin uzay görevleri yaklaşıyor

nasa, 5 aralık 2014'te ilk kez yörüngeye ateşlediği orion uzay kapsülünün başarısının ardından, sls roketini 2018'de kullanmaya hazırlanıyor.

sls’in ilk kademesi, iki qm-1 ve dört rs-25 motorundan oluşuyor. roket, ateşleme esnasında çalışacak bu motorların oluşturacağı toplam 3,5 milyon kg’lık kuvvetle havalanacak.

orion kapsülünü derin uzay görevleri için uluslararası uzay istasyonu'nun (uui) yer aldığı 400 km'lik mesafenin ötesine gönderecek olan roketin, en geç kasım 2018'de ilk kez kullanılması planlanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;