Bilim-Teknoloji

En güçlü roket test ediliyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugüne kadar geliştirilen en güçlü roket olacak Space Launch System’ın (SLS) testlerine başladı. Roket, uzak mesafelere astronot ve donanım taşımakta kullanılacak.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

SLS testleri başladı

En hızlı roket testte

NASA'nın yeni roketi test ediliyor

En güçlü roket test ediliyor
Yeni roket ilk görevine Eylül ayında çıkacak [NASA]

nasa'nın yeni nesil çok amaçlı astronot taşıma kapsülü orion başta olmak üzere, birçok donanım ve uzay aracını yörünge ve ötesine taşımak için kullanılacak sls, göreve başladığı zaman bugüne kadar geliştirilmiş en güçlü roket olarak tarih geçecek.

alabama'da bulunan marshall uzay uçuş merkezi'nde başlayan testlerde, sls'in yüzde 5'i büyüklüğündeki modeli, yine bu boyuta uygun hazırlanan ateşleme sisteminde test edilmeye başlandı.

akustik testler, son derece güçlü olması nedeniyle büyük bir gürültü çıkaran roketin sesini alçaltmayı hedefliyor. elde edilecek sonuçlara göre, sesi azaltan etkenler roketin tasarımına eklenecek.

florida'daki kennedy uzay merkezi'nde yapılan testlerde su kullanan mühendisler, sls'in itici motorları ateşlenmeden önce dev motorlardan 45 bin galon su boşalttı. suyu bastıran ana içerik olan su, yansıyan akustik basıncın önüne geçerek hem roketi hem de iç yapısını korumayı sağlıyor.

ilk görev eylül ayında

uzaya 70 ila 130 metrik ton yük taşıması öngörülen sls'in 2017'de göreve hazır olması bekleniyor. sls'in en önemli görevi, ilk denemesi eylül 2014'te yapılacak orion kapsülünü taşımak olacak. orion, exploration flight test-1(eft-1) adı verilen ilk denemesinde yerden 5700 kilometre uzağa yollanacak. 40 yıllık uzay keşfi tarihinde insan taşıması için geliştirilen uzay araçlarından çok daha öteye gidecek olan orion, dünya’nın etrafında iki tur attıktan sonra saatte 32 bin km hızla atmosfere girecek ve paraşütlerini açarak pasifik okyanusu'na iniş yapacak.

orion, paraşüt sistemini en son 16 ocak'ta arizona'da yapılan testte denedi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;