Asya - Pasifik

Endonezya'nın cumhurbaşkanı 'Jokowi'

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'da 9 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden Cakarta'nın eski valisi Joko Widodo galip çıktı.

Konular: Asya - Pasifik
Endonezya Seçim Komisyonu'na göre 250 milyon nüfuslu ülkedeki cumhurbaşkanı seçiminde 188 milyon 722 bin 30 seçmen oy kullandı. [Fotoğraf: Reuters]

seçim komisyonu, cakarta'nın eski valisi joko "jokowi" widodo'nun oyların yüzde 53,15'ini alarak dokuzuncu cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı.

komisyona göre, 250 milyon nüfuslu ülkedeki cumhurbaşkanı seçiminde 188 milyon 722 bin 30 seçmen oy kullandı.

joko widodo'nun rakibi prabowo subianto'nun oyları yüzde 46,85'te kaldı.

prabowo subianto sonuçlara itiraz edeceğini avukatı aracılığıyla bildirdi. subianto, "seçimlerde usûlsüzlük yapıldı. gerçek demokrasiyle yapılan seçimlerde yenilgiyi her zaman kabul etmeye razıyım. ama bu seçim sonuçlarını tanımıyorum. itirazımızı anayasa mahkemesi'ne ileteceğiz" dedi.

resmi sonuçların açıklanmasına üç gün kala da açıklama yapan prabowo subianto, oy sayımında usûlsüzlük olduğunu ve seçim komisyonu'nun açıklayacağı sonuçları kabul etmeyeceklerini söylemişti. 

subianto ayrıca medyanın yanlı davrandığını savunmuş, rakibini önde gösteren anketlere tepki göstermişti.

yolsuzluk iddiaları

53 yaşındaki joko widodo, ekim ayında ikinci dönem görev süresi sona erecek olan cumhurbaşkanı susilo bambang yudhoyono'nun yerine geçecek. yudhoyono taraflara sonuçlara saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

joko widodo cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabilmek için cakarta valiliği'nden istifa etmişti. ülkede geçen aylarda widodo'nun etnik kökeni ve mensup olduğu dinle ilgili tartışmalar yaşanmış, hakkında yolsuzluk yaptığına dair iddialar ortaya atılmıştı.

emekli korgeneral ve işadamı prabowo subianto ise, kendisine modern türkiye'nin kurucusu mustafa kemal atatürk'ü örnek aldığını söylüyordu. subianto, endonezya özel kuvvetleri'nin başındayken insan hakları ihlâlleriyle suçlanmıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;