Türkiye

Enerji Bakanı: Rusya'dan indirim istedik

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatında indirim taleplerini Rusya tarafına ilettiklerini açıkladı; "Bu revizyonun, 1 Ocak 2015 itibarıyla Türkiye'nin hakkı olduğunu söyledik ve konuyla alakalı hazırlık yapmalarını istedik" dedi.

Enerji Bakanı Yıldız, SETA'nın düzenlediği "Enerji Arz Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru" panelinde konuştu. [Fotoğraf: AA]

siyaset ekonomi ve toplum araştırmaları vakfı’nın (seta) düzenlediği "enerji arz güvenliği ve güney gaz koridoru" panelinde konuşan enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, rusya'dan doğalgaz konusunda indirim talebinde bulunduklarını şu sözlerle açıkladı:

"moskova'daki toplantı ve görüşmelerimiz önemliydi. orada biz bu talebi rusya tarafına ilettik. fiyat indirimi istediğimizi ve bunun, kontrat ve anlaşmalarla bu revizyonun, türkiye cumhuriyeti'nin 1 ocak 2015 itibarıyla hakkı olduğunu ve konuyla alakalı hazırlık yapmalarını kendilerinden istedik. tabii ki doğalgaz ve ham petrol fiyatlarının düşmesi, tüketici ülkemiz için iyi haberdir ve enerji ile alakalı giderlerimizi düşürecek bir kalemdir ama biz birtakım düzenlemelere rağmen botaş ve ilgili kurum ve kuruluşların hâlâ eksi yazdığını biliyoruz. biz maliyetlerimizin daha altında sattığımız bir doğalgazdan bahsediyoruz. öncelikle kurumlarımızın zararının telafi edilmesi söz konusudur. bunlar telafi edilmeden diğer bir işleme gitmemiz, ülkemize yapılan bir haksızlık olur. indirim miktarlarını görmeden, piyasaya ne kadar, nasıl yansıyacaktır; söylememiz doğru olmaz. bildiğim hâlâ kurumlarımızın bu manada zarar ettiğidir."

"23. tanker yüklendi"

bakan taner yıldız, irak'tan petrol akışıyla ilgili bir soru üzerine ise 14 ekim salı günü itibariyle türkiye'den 23. tankere 17,3 milyon varillik petrol yüklendiğini söyledi.

gelirin kademeli olarak halkbank'a geldiğini belirten yıldız, "bu, irak'ın kendi normalleşmesini hızlandıracak ve günlük yaklaşık 100 bin variller civarındayken iki hafta önce 180 bin varillere, bu hafta başından itibaren de 240 bin varillere çıktığını söylemem lazım. bu boru hattının kapasitesi 1,5 milyon varildir. bu hattan ne kadar petrol geçerse, o kadar daha çok irak normalleşmiş olacak" diye konuştu.

irak'tan petrol akışının gayet normal bir şekilde devam ettiğini ve bunun legal olduğunu vurgulayan yıldız, bunun irak'ın normalleşmesi için büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

"17 aralık sabahında bakü'deydim"

taner yıldız, 14 ekim salı günü tanap'ın ana hat borularına ilişkin sözleşmelerinin imzalandığını da hatırlatarak, bundan sonraki aşamada işçilik konusunda ve türk müteahhitlerin bu projeden iyi pay alacaklarını düşündüğünü söyledi.

21 ilden geçecek tanap kapsamında farklı et kalınlıklarında ve çaplarda 160 bin borunun döşeneceğini açıklayan yıldız, tren ve tırlarla 55 bin seferle dört yılda bu boruların döşeneceğini ifade etti.

bu tür önemli projeleri isteyenler olduğu gibi istemeyenlerin de olduğuna dikkat çeken yıldız, 17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını hatırlattı.

"türkiye inşallah her krizden kendi çıkarlarına uygun olarak sıyrılacaktır. 17 aralık sabahında ben bakü'de bu projelerin imza töreninde bulundum. kendim oradaydım ve zihnim buradaydı. eğer 17 aralık'taki siyasi istikrarı tehdit eden türkiye'deki unsur olarak başarılı olsaydı, bakü'de attığımız imzaların çok fazla bir değeri, anlamı olmayacaktı.”

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;