Ekonomi

Enflasyonun nedeni gıda fiyatları

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun nedeni olarak gıda fiyatlarını gösterdi. Önümüzdeki yıl petrol fiyatlarındaki gerilemeyle enflasyonun da düşeceğini söyledi. Yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 8,9.

Konular: Piyasalar

merkez bankası başkanı erdem başçı enflasyon raporunu açıklıyor.

başçı gıda fiyatları nedeniyle enflasyonun yüksek olduğunu söyledi. başçı önümüzdeki yıl enflasyonun düşeceğini, sıkı maliye politikasının enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini açıkladı. enerji fiyatlarındaki gerilemenin de bu düşüşü destekleyeceğini ifade etti. başkan başçı “önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" dedi.

başçı kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini ve ticari kredilerin, tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

büyümeyi ihracat destekliyor

zayıflayan dış talebe karşılık ihracatın büyümeyi desteklemeye devam ettiğini söyleyen başçı, küresel finans piyasalarında kısmi bir oynaklık artışı yaşandığını ifade etti. başçı, amerikan merkez bankası'nın (fed) niceliksel genişlemesinin varlık fiyatlarında etkili olduğunu belirtirken, bunun sonlandırılmasının ilk anda büyük bir etki yaratmadığını söyledi.

başçı türkiye'de risk primi göstergelerinin diğer ülkelerle paralel olduğunu söylerken, küresel finansal oynaklığın türkiye'yi diğer gelişmekte olan ülkelere benzer etkilediğini belirtti.

enerji zammı etkiledi

erdem başçı’nın açıkladığı enflasyon raporunun ve yıl sonu tahminlerinin ana başlıkları şunlar:

- ekim'deki enerji fiyat zammı, enflasyonu yüzde 0,2 puan yukarı yönlü etkiledi. 

- türkiye’nin üçüncü çeyrek büyümesinde tarım kaynaklı aşağı yönlü riskler bulunuyor. 

- yıl sonu krediler yüzde 15 seviyesinde olacak.

- enflasyon yüzde 8,4 - yüzde 9,4 aralığında olacak. orta noktası yüzde 8,9.

- 2015 yılı için enflasyonun ise yüzde 6,1 olması bekleniyor.

‘piyasa koşulları belirleyecek’

al jazeera’ya bir açıklama yapan deniz yatırım başekonomisti özlem derici, merkez bankası’ınn enflasyon beklentisini yukarı doğru revize ettiğini söyledi.

başekonomist derici bu konuda şunları söyledi:

“türkiye’nin 10 yıllık faizlerinde bir düşüş olursa, merkez bankası kısa vadeli faizlerde bir indirime gidebileceğini söyledi. ancak bunu temkinli duruşunu koruyarak açıkladı. japonya ve avrupa merkez bankasının genişlemeci adımlarının bir sonraki ppk’da değerlendirileceğini de vurguladı.

yani burada şunu demek istiyor. türkiye’nin 10 yıllık faizleri yüzde 8 veya daha aşağılara gerilerse bir faiz indirimi söz konusu olabilir. bu faiz şu anda yüzde 8,5 seviyelerinde.

merkez bankası’nın faizleri indirebileceğini düşünüyorum. ancak bu kademeli bir indirim olacaktır ve 25 baz puan seviyelerinde kalacaktır. bundan sonra merkez bankası’nın ne yapacağını piyasa koşullar belirleyecektir”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;