Bilim-Teknoloji

Engelleri zıplayarak aşan ilk robot

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) yıllar süren çalışmalar sonucu geliştirilen robot çitanın videosunu yayımladı. Robot çita, karşısına çıkan engelleri fark ederek üzerinden atlayabiliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

massachusetts teknoloji enstitüsü (mit), karşısına çıkan engelleri algılayarak üzerlerinden atlayabilen 'ilk dört bacaklı robotu' üretti. bir çitanın hareket kabiliyetine sahip olan robot, koşarken önüne çıkan engelleri takılmadan geçebildiği gibi, önüne aniden atılan engelleri de geride bırakabiliyor.

abd savunma bakanlığı'nın özel ar-ge kurumu darpa'nın desteğiyle geliştirilen robot çita, koşarken 2 boyutlu lazer alıcısı sayesinde mesafe ölçüyor, aynı şekilde çevresindeki nesneleri tanımlıyor. karşısındaki hedefin uzaklığı ve yüksekliğini tespit eden robot, ardından uygun atlayışı yapmak için otomatik olarak adımlarını ve sıçrama kuvvetini ayarlıyor. bu aşamada, hazırlanan algoritma bacaklarının uygulayacağı kuvveti milisaniyeler içinde hesaplıyor. 

robot çita, koşu bandı üzerindeki koşuda sırasıyla 27, 34 ve 40 cm yüksekliğindeki engelleri atlıyor. ardından, düz pistte yerleştirilmiş engelleri aşıyor.

robotik araştırmaların hız kazandığı abd'de, en son olarak google tekmelere rağmen dengesini kaybetmeyen robot spot'u tanıtmıştı. hareket ve algı kabiliyeti eğitimli bir köpek veya attan farksız olan robotların yakın gelecekte duvar tırmanmak gibi üstün özelliklere ulaşabileceği tahmin ediliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;