IŞİD

Erbil'deki patlamada ölenlerden 2'si Türk

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de, ABD Başkonsolosluğu önündeki bombalı saldırıda ölenlerin kimliği belirlendi. Ölenlerden 2'si Türk. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Patlamanın olduğu bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. [Fotoğraf: AA]

irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin (ikby) başkenti erbil'in ankawa caddesi'ndeki amerikan başkonsolosluğu yakınında bombalı araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden iki türk'ün kimliği belli oldu: mardin'in derik ilçesinden sadettin şan (29) ve bülent önen (34).

Erbil'deki patlamada hayatını kaybeden Bülent Önen 34 yaşındaydı. [Fotoğraf: DHA]

al jazeera türk muhabirinin verdiği bilgiye göre, sadettin şan ile bülent önen'in aileleri dna testi için erbil'e gitti. cenazeler kimlik tespitinin ardından ailelerine teslim edildi. rızgari hastanesi morgundan teslim alınan cenazeler işlemlerden sonra tahsis edilen iki ambulansla türkiye'ye doğru yola çıktı. ibrahim halil sınır kapısı'ndan türkiye'ye geçecek araçlar habur sınır kapısı'nda bekletilen iki ambulansla otopsi için mardin devlet hastanesi'ne götürülecek. cenazeler defin için diyarbakır'a sevk edilecek.

Erbil'de hayatını kaybeden 29 yaşındaki Sadettin Şan, Mardin'in Derik ilçesinden. [Fotoğraf: DHA]

inşaat malzemeleri satan bir firmanın erbil sorumlusu olan bülent önen, kürt yazar ve siyasetçi fuat önen'in yeğeni. sadettin şan ise iki yıldır erbil'de seyahat acentasında çalışıyordu. dha'ya göre, ikili patlamanın olduğu cuma günü tatil olduğu için bir internet kafedeydi.

saldırıda 5'i türk en az 10 kişi de yaralandı. saldırıyı işid üstlendi.

erbil'deki güvenlik kaynaklarına referans veren reuters ise, saldırıda üç kişinin öldüğünü ve en az 14 kişinin yaralandığını duyurdu.

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başkanlığı resmi sitesinden yapılan açıklamada da, erbil'in ankawa semtinde abd başkonsolosluğu binasının yakınında gerçekleştirilen bombalı saldırı sert bir şekilde kınandı ve terör örgütü daeş'e gerekli cevabın cephelerde verileceği belirtildi. açıklamada, "peşmerge güçleri haksız yere öldürülen vatandaşlarımızın intikamını savaş meydanında alacaktır" denildi.

'yaralılardan beşi türk'

türkiye dışişleri'nden yapılan açıklamada, "yaralananlar arasında olduğu öğrenilen beş vatandaşımız erbil başkonsolosluğumuz yetkilileri tarafından tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret edilmişlerdir" ifadesi yer aldı.

"saldırıda yaralananların türkiye'de tedavisi dahil, her türlü desteğin irak kürt bölgesel yönetimi'ne teklif edildiğini" belirten açıklamada, 'terörle mücadeleye destek' vurgusu yapıldı.

anadolu ajansı, ankawa caddesi'nde türklerin işlettiği ve yabancıların uğrak yeri olan nili isimli kafeteryada patlamanın etkisiyle büyük hasar oluştuğunu söyledi. kafeterya çalışanlarından ahmet husra ajansa, "hayatını kaybedenlerden biri türkiyeli" bilgisini verdi.

erbil devlet hastanesi yetkililerinden edinilen bilgilere göre, yaralılar arasında bir abd vatandaşı da var.

patlama ve silah seslerinin üzerine bölgeye çok sayıda polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. peşmerge güçleri ankawa'ya giden yolları trafiğe kapatarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. itfaiye ekipleri ise patlamanın ardından çıkan yangına müdahale etti.

erbil'deki saldırılar

irak'ın diğer bölgelerine göre daha güvenli olmasıyla bilinen erbil'de valilik binasına 19 kasım 2014'te düzenlenen "intihar saldırısında" 5 kişi ölmüş, 29 kişi de yaralanmıştı.

29 eylül 2013'te ise "genel asayiş" olarak da adlandırılan emniyet genel müdürlüğü binasına düzenlenen bombalı saldırıda 7'si polis, 6'sı intihar eylemcisi 13 kişi ölmüş, 50 kişi yaralanmıştı.

ikby emniyet müdürlüğü, saldırının daeş militanlarınca düzenlendiğini ve faillerin yakalandığını duyurmuştu.

kaynak: al jazeera, aa, reuters, dha, rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;