Türkiye

Erdoğan 6 rektörü atadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan rektör atamalarını imzaladı. İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne Mahmut Ak atandı. Üniversitedeki seçimde en çok oyu Prof. Raşit Tükel almıştı.

Konular: Türkiye
Prof.Dr. Raşit Tükel İÜ'deki seçimden 1202 oyla birinci çıktı. Ancak YÖK, Cumhurbaşkanlığı'na yolladığı listede Tükel'i ikinci sıraya aldı. [Fotoğraf: AA/Arşiv]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, 6 üniversiteye rektör ataması yaptı. istanbul üniversitesi'de 1202 oyla ilk sırada çıkmasına karşın yök tarafından ikinci sırada cumhurbaşkanlı'ğına yollanan  prof.dr. raşit tükel atanmadı. istanbul üniversitesi'nin yeni rektörü seçimden ikinci çıkan prof.dr. mahmut ak oldu.

cumhurbaşkanı erdoğan yaptığı atamalarda harran üniversitesi hariç yök'ün listesine uydu. harran üniversitesi rektörlüğüne yök'ün erdoğan'a üçüncü sırada yolladığı ramazan taşaltın atandı. oysa üniversitedeki seçimlerde mehmet iriadam en çok oyu almıştı. 

çağrı sonuç vermedi

erdoğan, en çok tartışma yaratan istanbul üniversitesi'ne atama yaparken ise yök listesine uydu. yök rektör adaylarını üçe indirirken, 1202 oy olarak birinci olan prof.dr. raşit tükel'i ikinci sıraya koymuştu. ikinci olan prof.dr. mahmut ak'ı ise birinci sıraya yerleştirmişti. seçimden birinci çıkan tükel, yök'ten hangi gerekçe ile ikinci sıraya alındığının açıklanmasını istemiş ve cumhurbaşkanı erdoğan'ı sandık iradesine uygun atama yapmaya çağırmıştı.

tükel'in çağrısına, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin eylemlerine karşın sonuç değişmedi.tükel basın açıklaması yapacak tükel, kendisi yerine ak'ın atanmasıyla ilgili bugün saat 12.30'da basın açıklaması yapacak.

tükel'i destekleyen istanbul üniversitesi demokratik üniversite girişimi ise yaptığı yazılı açıklamada, durumu demokratik kamuoyuna saldırı olarak niteledi: "cumhurbaşkanı, bizzat kendisi tarafından her fırsatta dile getirilen sandığa saygı ilkesini hiçe saymıştır."

yök listesine uygun atamalar

erdoğan, istanbul ve harran üniversiteleri dışında uludağ üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. yusuf ulcay, galatasaray üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. eyüp ertuğrul karsak, tunceli üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. ubeyde ipek, yüzüncü yıl üniversitesi rektörlüğüne prof. peyami battal'ı atadı. uludağ üniversitesi'ne de seçimden ikinci olan aday atandı. yök ikinci olan aday ulcay'ı birinci sıraya yerleştirerek erdoğan'a yollamıştı. 

yök'ün erdoğan'a yolladığı liste şu şekildeydi:

galatasaray üniversitesi:

1.sıradaki rektör adayı prof. dr. eyüp ertuğrul karsak

2. sıradaki rektör adayı prof. dr. idil kaya

3. sıradaki rektör adayı prof. dr. necmi yüzbaşıoğlu

harran üniversitesi

1. sıradaki rektör adayı prof. dr. mehmet iriadam

2. sıradaki rektör adayı prof. dr. abdullah ekinci

3. sıradaki rektör adayı prof. dr. ramazan taşaltın

istanbul üniversitesi

1. sıradaki rektör adayı prof. dr. mahmut ak

2. sıradaki rektör adayı prof. dr. mehmet raşit tükel

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;