Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Erdoğan-Akıncı arasında 'yavru vatan' polemiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ilişkileri 'yavru vatan-ana vatan' yerine iki kardeş ülke çerçevesinde tanımlayan KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı için "Ağzından çıkanı kulağı duysun" dedi. Yanıt veren Akıncı, "Türkiye bizim hep yavru kalmamızı mı istiyor?" dedi.

kktc'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan mustafa akıncı görevinin ilk gününde kendini cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'la 'yavru vatan' polemiğinin içinde buldu. 

erdoğan "iki kardeş ülkeyiz, yavru vatan-ana vatan ilişkisi sağlıklı değil" diyen akıncı'yı şu sözlerle eleştirdi:

"bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. sayın akıncı seçilmiş bir cumhurbaşkanı'dır. kendisini tebrik ettik. ancak 'iki kardeş ülkeyiz' dediğinizde bu farklı yerlere gider. sayın akıncı'nın ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. türkiye kktc'ye niye sahip çıkıyor? bunun bir esbabı mucibesi var. kardeş olarak çalışmanın bile bir yolu vardır ve bir bedeli vardır. bu ülke kktc'ye bir bedel ödemiştir. hâlâ da ödüyoruz. biz şehitler vermişiz. bu yavru vatan ayakta kalabilsin diye. son olarak oraya yaptığımız para yardımı 1 milyar dolar. biz göreve geldiğimizde öğrenci sayısı 25 binken, 60 bin oldu. kardeşlik bunlarla oldu. şu anda uluslararası camiada bu kavgayı veren kim? acaba sayın akıncı bu kavgayı kendi başına verebileceğini mi sanıyor? türkiye kktc’ye yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir."

'türkiye bu yavrusunun büyümesini istemiyor mu?'

bu sözlere akıncı, erdoğan'ın basın toplantısı yaptığı sırada canlı yayın konuğu olduğu cnn türk'te yanıt verdi. "hep yavru mu kalalım?" ifadesini kullanan akıncı şunları söyledi:

"dünkü seçimler benim programımı, düşüncelerimi ve paylaştıklarımı halkıma anlatarak kazandığım seçimler oldu. neden rahatsız olunuyor, bunu anlayamadım?  türkiye bu yavrunun büyümesini istemiyor mu? hep yavru mu kalalım? ayaklarımınızın üstünde durmayalım mı? ben sözlerimin arkasındayım. ben beynimle söylüyorum. bunlar doğrudur ve yalnızca kktc için olan doğrular değildir. adadaki bütün kıbrıs halkı için olan doğrulardır. ilk günümde böyle bir tartışma içine çekilmekten mutlu olduğumu söyleyemen. belli ki erdoğan'a belirli şeyler söylenmiş. ben kişilikli bir ilişkiden söz ettim; belli ki farklı yaklaşımlar var, bunlar oturulup konuşulur. kıbrıs halkı anavatan sevgisini koruyacaktır. ancak bu topraklarda kendi kimliğini ve kişiliğini kazanması için bu yavruluktan kurtulmalıdır.

burada bir devlet var kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, bu devleti de türkiye tanıyor. 'anavatan-yavru vatan' yüreklerde olması gereken bir söylemdir. bu devletin kimliğiyle, kişiliğiyle türkiye tarafından da tanınması istiyoruz. bu söylem türkiye ile zıtlık arayan yeni seçilmiş bir cumhurbaşkanı değildir.
ben ankara'ya şunu söylemek istiyorum: kimse bizi yanlış yere oturtmasın. türkiye’nin çok daha güçlü bir ülke olmasını isteyen birisi var karşılarında.
güneyle olan ilişkilerde 10 yıl önce onlar hayır derken biz evet dedik. ama günün sonunda birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız."

erdoğan akıncı'yı aradı 

akıncı yayının sonunda "arkadaşlarım şu an beni uyarıyorlar, sayın erdoğan şu an benimle görüşmek için hattaymış" dedi. cumhurbaşkanı erdoğan telefonda akıncı'yı tebrik etti. akıncı'nın basın danışmanı oya gürel görüşmeyi al jazeera'ye anlattı:

“sayın erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde kktc cumhurbaşkanı akıncı aynı görüşünü kendisinin şahsında da tekrarladı. kıbrıslı türklerin artık kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini bir kez daha söyledi. erdoğan da ‘anneler çocuklarını bırakmak istemezler’ dedi."

gürel telefon görüşmesinde havanın yumuşadığını söyledi ve ekledi: "sayın erdoğan, sayın akıncı’ya türkiye’de cumhurbaşkanı seçilen kişinin ilk yurtdışı ziyaretini kktc’ye yaptığını, bunun bir gelenek olduğunu hatırlattı. akıncı’nın da yeni kktc cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini türkiye’ye yapmak için davet beklememesi gerektiğini söyledi. akıncı bir takvim belirlenir belirlenmez türkiye’ye bir ziyarette bulunacak.”

kaynak: al jazeera, cnn türk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;