Suriye'de iç savaş

Erdoğan: Alternatif hazırlıklar yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halep'ten sivillerin tahliyesi meselesini ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüştüğünü aktardı, "Tahliyeye ilişkin alternatif hazırlıklar yaptık, yapıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı erdoğan, halep'ten sivillerin tahliye edilmesi konusunu abd başkanı barack obama, rusya devlet başkanı vladimir putin ve almanya başbakanı angela merkel ile görüştüğünü aktardı, " "bu saat itibarıyla bin 150 sivil ve yaralı idlib'e gelmiş bulunuyor. yakından takip etmeye devam edeceğiz. oradaki sayı çok daha büyük. temenni ederim ki süreç kesintiye uğramaz ve doğu halep'teki bütün insanlar, otobüslerle idlib'e, buna karşı alternatif hazırlıklar da yaptık, yapıyoruz" dedi.

erdoğan, türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren slovenya cumhurbaşkanı borut pahor ile görüştü. görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı.

"rejim destekçileri tahliyeyi engellemeye çalışıyor" diyen cumhurbaşkanı, "bu süreçte bizler yoğun çalışma gerçekleştirdik. 21. yüzyılda böyle bir trajedi yaşanıyor olması insanlık adına utanç vericidir. halep'teki durumun kontrol altına alınması şarttır. ateşkes ve sivillerin tahliyesi konularında sayın putin ile görüşmeler yaptım. dışişleri bakanlarımız bu süreci beraber izlediler. yeni bm genel sekreteri ile de uzunca görüşüp kendilerinden destek istedim" diye konuştu.

"gelen yaralılar ve siviller için idlib'de ve türkiye'de afad ve kızılay tedbir aldı" diyen cumhurbaşkanı, "sayın merkel ile de görüştüm, neler yapabiliriz diye konuştum. kendileri de 'insani yardım konusunda her desteğe hazırız' dediler.

"obama ile uzunca görüştüm"

erdoğan, "az önce de sayın obama ile uzunca görüşmemiz oldu. kendileriyle görüşmemizde suriye ve irak konularını ele aldık. bölgede sadece suriye yok, aynı zamanda irak var. özellikle telafer ve sincar'da istenmeyen bir durum olması hâlinde buradaki sorumluluğumuzun önemini ifade ettim. kendileri 'biz nasıl yardımcı olabiliriz' dediler, ben de ayrıca ifade ettim" diye devam etti.

cumhurbaşkanı, "bu saat itibarıyla bin 150 sivil ve yaralı idlib'e gelmiş bulunuyor. yakından takip etmeye devam edeceğiz. oradaki sayı çok daha büyük. temenni ederim ki süreç kesintiye uğramaz ve doğu halep'teki bütün insanlar, otobüslerle idlib'e, buna karşı alternatif hazırlıklar da yaptık, yapıyoruz" dedi.

erdoğan, avrupa birliği'nin geri kabul anlaşması sürecinde samimi davranmadığı ve sözlerini tutmadığı yönündeki eleştirisini yineledi.

"ab'nin bize kazandırdığı bir şey yok"

soru cevap kısmında slovenyalı bir gazeteci şu soruyu yöneltti: vize serbestisinin olmayacağı ortaya çıktı. bu yapılmazsa anlaşma uygulanmaz demiştiniz. eğer bu anlaşma uygulanmazsa yeni bir mülteci dalgası mı beklemeliyiz?

erdoğan, yanıt olarak, "biz vize konusunda beklenen neticeyi alamazsak şüphesiz ki kızılay'a ödenmesi gereken rakamlar ödenmezse, verilen sözler yerine gelmediği takdirde türkiye'nin b planı, c planı olacaktır. hakkımızda alınan her karara evet deme mecburiyetinde değiliz. ab'nin bize kazandırdığı hiçbir şey yok bu güne kadar" dedi.

türk gazetecinin, "halep'ten yoğun göç ihtimali var mı? milli seferberlik çağrınız, aslında milli dayanışma mıydı?" sorusu üzerine erdoğan şöyle yanıt verdi:

"milli dayanışma açısından bir çağrıydı. milli dayanışma açısından türkiye olarak terörle mücadele konusunda birlik olmalıyız. terörle mücadelede millet yardımcı olmalı. sadece devlet, terörle mücadelede başarılı olamayabilir.

ilk sorunuza dair, şu anda idlib'e gelen vatandaşların, şurada haftalardır neler çektiğini biliyoruz. video çekimlerinde, tv ekranlarında o çocukların, kadınların, yaşlıların nasıl ıstırap çektiklerini biliyoruz. biz, bu gelenlerin bir kısmını, çocuk, yaşlı, skıntılı konumda olanları gerekirse ülke içine alarak, konteynır kentlere, varsa evlere alıp onlara huzurlu imkan sağlayalım diye konuştuk.

bazı batılı ülkelerin 1 kişi bile almadığı ortamda biz 1000 kişi bile gelse almaya kararlıyız. ben o enkazlardan çıkan çocukları gördüğümde bir baba olarak içim kan ağlıyor. sorumluluk makamında bir kişi olarak da gerekli adımları atmamız gerekiyor. toki ile çalışma yapacağız, konteynır kentlere yoğunlaşacağız."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;