Çözüm süreci

Erdoğan: Araziye yansıması önemli

Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silah bırakma çağrısını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzun süredir beklediğimiz bir çağrıydı ancak önemli olan araziye yansımadır" dedi.

Konular: Türkiye
Arşiv [Fotoğraf:AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suudi arabistan ziyareti öncesi gazetecilerin soruları üzerine abdullah öcalan'ın silah bırakma çağrısını değerlendirdi. 

erdoğan şunları söyledi:

"silahların bırakılması çağrısı çok çok önemli bir beklentiydi. demokratik açılım süreciyle başlayan bir çağrıydı. şimdi de çözüm süreciyle devam eden ve bunu artık noktalayalım diye beklediğimiz bir çağrıydı. tabii çağrılar güzel ama asıl olan uygulamadır. bu seçim sürecinde bu çağrı bakalım araziye nasıl yansıyacak. bundan önce mart seçimlerinde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde göremedik. 

tabii burada silahı bırakması gereken terör örgütü mensuplarıdır. güvenlik güçlerimizin silah bırakması bekleniyorsa, bu bir hayaldir. kalkıp da 'asker ve polis de silah bıraksın' deniyorsa bu olmaz.

bir teröre teşebbüs yoksa zaten o da silaha tevessül etmez. silahı nerede kullanması gerektiğini zaten mevzuat çizmiştir.

demirtaş'ı eleştirdi

erdoğan, silah bırakma çağrısının ardından hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş'ın 'hükümetin iç güvenlik paketini gözden geçirmesi gerektiğine' dair açıklmasını ise şu sözlerle eleştridi:

bugün yalçın bey’le (başbakan yardımcısı yalçın akdoğan) açıklama yapanlar farklı, eşbaşkanın açıklamaları farklı. böyle şey olmaz. demek bunların ilkeli bir tavrı yok. öyle olsa iki açıklamanın aynı olması gerekir. aynı olmadığına göre burada hükümetin değil onların kendilerini check etmesi gerekir. her şey eninde sonunda uygulamaya dayalıdır, bu uygulama da silahların bırakılmasıdır.

yani ne istendi de 12 yıllık başbakanlığım döneminde verilmedi. ret politikalarını asimilasyon politikalarını biz kaldırdık. insanca yaşama erdemini getiren biziz. televizyonlarda yayın yapma imkanını biz verdik. bunlar saymakla bitmez.

bakıyorsunuz hakkari’de bir havalimanı inşaatı ama durmadan iş makineleri yakılıyor. hizmet götürmek isteyen hükümete sürekli engel çıkarıyorlar. önümüzdeki dönem samimiyet testidir, onun için uygulama uygulama, uygulama..."

'sisi ile görüşecek misiniz?

erdoğan, bir gazetecinin, "mısır cumhurbaşkanı sisi de yarın suudi arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirecek. suudi arabistan'da kendisiyle bir araya gelme gibi bir durumunuz söz konusu olabilir mi?" sorusuna karşılık "şaka yapıyorsun herhalde" dedi.

gündemlerinde böyle bir şeyin asla söz konusu olmadığını bildiren erdoğan, "böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım" dedi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;