Türkiye-Irak ilişkileri

Erdoğan: Askerleri çekmemiz söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat yönetimi ile gerginliğe neden olan Musul'daki Türk askerlerini geri çekmenin söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, Rusya'nın konuyu BMGK'da gündeme getirmesiyle ilgili de, "Rusya'nın BMGK’ya gitmesi ne adına, o ayrı bir sorundur. Rusya Federasyonu burada taraf değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç (ortada) ve Konsey Üyesi Bakir İzzetbegoviç (solda). [Fotoğraf: AA]

bosna hersek cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleriyle ortak basın toplantısı sonrası soruları yanıtlayan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, irak'ın musul bölgesindeki türk askeri varlığı ve son dönemde bağdat yönetimiyle yaşanan krizle ilgili değerlendirme yaptı. erdoğan, türk askerinin bölgede muharip olarak değil eğitim amaçlı bulunduğunu hatırlattı. askerlerin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. cumhurbaşkanı, 21 aralık'ta türkiye, abd ve kuzey irak'ın yapacağı bir toplantıdan da bahsetti.

"buraya türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. bu hareketten sonra da 2014’te merkezi yönetim haydar abadi’nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktalarında gerek asker gerek polis olarak talebi olmuştur. askerlerimiz muharip olarak değil eğitimci olarak gitti. gerek başika’da gerek diğer kamp yerindeki yaptıkları iş eğitim. bu askerlerimizin eğitimi verdikleri peşmerge sayısına göre de bu sayı yükseltilir veya azaltılır. geri çekmek gibi bir durum söz konusu değil. bu ayın 21’inde de abd ve kuzey irak ile 3’lü bir toplantı olacak. kuzey irak hatta irak’ın genelindeki gelişmeleri değerlendireceğiz."

"rusya federasyonu burada taraf değil"

rusya, birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin (bmgk) olağan toplantısında, ankara ve bağdat arasında yaşanan musul krizini gündeme getirmişti. ancak bmgk toplantı sonucunda, bu konuda herhangi bir açıklama ya da bildiri yayımlamaya gerek görmemişti. cumhurbaşkanı erdoğan'a, bu da soruldu. erdoğan, rusya'nın burada taraf bir ülke olmadığını belirtti.

"rusya’nın bmgk’ya gitmesi ne adına, o ayrı bir sorundur. rusya federasyonu burada taraf değildir. biz oradan verilen cevabı da gördük. bmgk bu müracaatı reddetti. bundan sonra ne olur, izlemeye devam ederiz. ama biz türkiye olarak özellikle bölgedeki gelişmelerde koalisyon güçleriyle müşterek hareket alanını kendimize seçmiş bulunuyoruz. talep edilmediğimiz bir yerde değiliz. her talep olan yerde de yokuz. ama bizim bir özelliğimiz var, nedir bu? bizim bir tarafta 911 kilometre suriye ile sınırımız var, bu bizim için hayati önem ifade etmektedir. öbür tarafta yaklaşık 390 km irak'la sınırımız var, bu da bizim için hayati önem ifade etmektedir. rusya federasyonu'nun bu ülkelerle bir sınırı mı var? yok. tartus'da zaten zamanında kendisine orada malum üs gibi bir yer kurmuşlardı, şimdi o yetmedi bir de daha kuzeyde, lazkiye'nin kuzeyinde yeni bir üs kurmak suretiyle oraya şu anda uçaklarıyla, füzeleriyle yerleşmiş durumda. önce onu dünyaya izah etmesi lâzım, 'ben burada niye varım, niçin varım?'."

"gerilimden yana olmayacağız, sabırlı olacağız"

"bunları gayet güzel karşılıklı konuştuğumuz zamanlarda hiç gündeme gelmedi ama şimdi hepsi gündeme geldi ve çok farklı bir yaklaşım içerisindeyken şimdi artık duygusal yaklaşımları görüyoruz. yine de gerilimden yana olmayacağız, sabırlı olacağız. ve bu sabırlı yaklaşım, inanıyorum ki diplomatik ilişkilerimizi güçlü hale getirecektir. belki yeniden inşasına vesile olacaktır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;