Başbakan Erdoğan geleneksel olarak seçim sonrası ilk yurtdışı ziyaretini Azerbaycan'a yaptı. Ziyaretin gündeminde enerji işbirliği ve bölgesel konuların yanısıra Cemaat okulları da vardı.

Konular: Türkiye, Azerbaycan
Erdoğan Bakü'de Aliyev ile görüştü. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan geleneksel olarak seçim sonrası ilk yurtdışı ziyaretini azerbaycan'a yaptı. erdoğan günübirlik ziyaretinde azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev ile enerji, yukarı karabağ sorunu ve bölgesel konuları konuştu. 

iki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. 

erdoğan, iki ülke arasındaki ziyaretlerin son dönemlerde sıklaştığına vurgu yaptı. karabağ meselesini görüştüklerini belirterek, "dağlık karabağ konusunda nasıl bir kararlılık tutum içindeysek, aynı kararlı tutum içinde olmaya devam edeceğiz" dedi. 

toplantının soru-cevap kısmında, al jazeera türk'ten didem özel tümer, erdoğan'a, azerbaycan'daki cemaat okullarının kapatılması konusunda aliyev'den bir talebi olup olmadığını ve tanap'ın (trans anadolu doğal gaz boru hattı projesi) temel alma tarihini sordu. erdoğan şu yanıtı verdi:

"benim ziyaretimin en önemli sebebi, her seçim sonrası ilk ziyaretimiz azerbaycan'adır. ikili münasebetlerimizi görüşmek zorundayız.ülkelerimizdeki sıkıntıları da değerlendiririz. tanap boru hattıyla ilgili olarak da, kamulaştırma süreci bu yıl sonuna kadar yetişirse temelini atarız. bir an önce dozerler çalışsın, projeler zaten belli... kanallar açılmaya başladığında zaten tüm dünya bunu görecektir."

aliyev de görüşmenin geleneksel olduğunu vurgularken, şu ifadeleri kullandı.

"biz müttefikiz, dostuz, kardeşiz. bizim aramızda sohbetler geniş alanı kapsar. dost gibi müzakere etmediğimiz mesele yoktur. bizim ilişkilerimize zerre kadar zarar verebilecek herhangi bir adıma imkan vermeyeceğiz."

aliyev azeri gazını avrupa'ya taşıyacak proje tanap ile ilgili de konuştu. "türkiye ve azerbaycan liderliğini bu projenin hayata geçirilmesi konusunda ülkelerimiz birbirine daha sıkı bağlı olacaktır. biz bunların vaktinde icra edilmesi için çalışacağız" dedi. 

bir azeri gazeteci ise erdoğan'a 'partinizin nurculuk ile bağlantılı olduğu söyleniyor, buna ne diyorsunuz?' diye sordu. erdoğan'ın cevabı "bu soru bana garip geldi. bizim tek bağlantımız milletimizdir. biz halkımız içinde herhangi bir ayrımcılığa müsaade etmeyiz. halkımızdan güvenoyu aldık. yedi bölgenin altısında birinci, diğer bölgede de başabaşız. halkın genelini biz kucaklıyoruz. biz 77 milyonun partisiyiz" şeklinde oldu. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;