Başkanlık sistemi

Erdoğan: Başkanlık için yeterli sayı çıkmazsa uyum içinde hizmeti sürdürürüz

Başkanlık sistemi hakkındaki soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Parlamento eğer yeterli sayıyı yakalayamıyorsa, biz cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyum içinde milletimize hizmeti sürdürürüz” dedi.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, diyarbakır ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

erdoğan, başkanlık sistemi hakkındaki soruya “parlamentonun yeterli sayıyı yakalaması lazım ki, bu iş çözülebilsin. eğer yeterli sayıyı yakalayamıyorsa, biz cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyum içinde milletimize hizmeti sürdürürüz. ama milletimize başkanlık sistemine yanaşmayanların kimler olduğunu da anlatmamız lazım. biz milletin ne istediğine bakarız” diye yanıt verdi.

'rusyayla ilişkilerin bozulmasını biz istemedik'

erdoğan’a rusya devlet başkanı vladimir putin’in moskova’nın ankara ile ilişkileri düzeltmek istedikleri ancak türkiye’nin gerekli adımları atmadığı yönündeki açıklaması da soruldu:

“ilişkilerin bozulmasını biz istemedik. sayın putin'den olumlu bir adım geldi de biz olumsuz bir yaklaşım mı sergiledik? böyle bir şey söz konusu değil. neler yaşandığını herkes biliyor. hava sahamızın sık sık ihlal edildiği, g20 zirvesi sırasında putin'e aktardığımız bir konuydu. hatta denizde gemilerimizi de taciz etmişlerdi. dost bir ülkeye yönelik bu ihlaller yapılmasının doğru olmadığını ifade etmiştik. sayın putin, orada, bunlardan hiç haberi olmadığını söyledi. kendisi benim yanımda lavrov'a dönerek talimat verdi, 'biz bu işi çözeceğiz' dedi. hatta biz de buna sevindik, mutlu olduk. ne var ki, o toplantıdan birkaç gün sonra, aidiyeti belirsiz bir uçak, hava sahamızı ihlal edince, uyarılara da yanıt vermeyince, angajman kurallarının gereği yapıldı.”

'pkk’nın elinde rus uçaksavarı var'

13 mayıs’ta çukurca'da düşen helikopterle ilgili soruya cevap veren erdoğan, pkk’nın elinde rusya’nın verdiği uçaksavar ve füzelerin olduğunu söyledi:

“kullanılan silahın ne olduğu belli. şu anda teröristlerin elinde rusya tarafından verilmiş uçaksavar ve füzeler var. bölücü terör örgütü bunlarla teçhiz edilmiş durumda. bunlar suriye tarafından, irak tarafından bölücü terör örgütüne aktarılıyor. silahlı kuvvetlerimiz hiçbir şeyi göz ardı etmeden bunların üzerine üzerine gidiyor. fırtına obüslerimiz çok ciddi işler görüyor. bunların mühimmatını da ürettiğimiz için rahat kullanıyoruz. üretimi bize ait olmayan mühimmatları, siparişle alınan mühimmatları tabii ki idareli kullanıyoruz. özel sektörümüz, insansız hava aracı da üretiyor.”

tsk, 13 mayıs'ta çukurca'da düşen helikopterle ilgili "terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan ve cinsi henüz belirlenemeyen, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır" açıklamasını yapmıştı.

'iç tüzük değişmeli'

erdoğan, chp grup toplantısında cumhurbaşkanı erdoğan'a hakaret sloganları atılmasıyla ilgili soruya “izleyici alınır ama chp grubunda yaşanan son hadisede bambaşka bir durum var. mesela ak parti'liler de slogan atıyor ama onlarda öyle küfür falan göremezsiniz. geçen arkadaşlarla bu konuyu konuşuyoruz. biri güzel bir fikir ortaya attı, futboldaki seyircisiz maç türünden cezalara atıfta bulundu. bu tür hadiseler de gösteriyor ki parlamento iç tüzüğünün kesinlikle değişmesi lazım” cevabını verdi.

'obama taahhütte bulundu'

suriye'deki iç savaş hakkında konuşulurken “obama ile 70 dakika telefonda görüştünüz. herhalde size birtakım taahhütlerde bulunulmuştur” diyen gazetecilere erdoğan, “bulunuldu. şimdi göreceğiz. taahhütler yerine getirilecek mi getirilmeyecek mi göreceğiz” diye yanıt verdi. 

kaynak: sabah ve yeni şafak

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;