2014 Yerel seçim

Erdoğan BDP ve Gülen'e yüklendi

Başbakan Erdoğan, sesinin kısılmasına rağmen Van mitingini iptal etmedi. Kürt nüfusun yoğun olduğu kentte BDP’yi ideoloji siyaseti yapmakla, Fethullah Gülen’i de ırkçılıkla suçladı.

Başbakan Erdoğan Van Beşyol Meydanı'nda seçim mitingi yaptı. [Fatih Sevinç-Al Jazeera]

başbakan recep tayyip erdoğan'ın 30 mart pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesinde yoğun miting programı nedeniyle sesi kısıldı. erdoğan önce sesi için vanlılardan özür diledi. ardından da kalabalığa, "van’ı iptal edemezdim, diyarbakır’ı iptal edemezdim. böyle de olsa gelmek zorundaydım” diye seslendi.

“gençleri dağlara çıkaran zihniyet”

erdoğan, kürt nüfusun yoğunlukta olduğu van’da barış ve demokrasi partisi’ne (bdp) yüklendi.

“eski türkiye’de devlet kibirliydi, vatandaşına insan muamelesi yapmıyor, ayrımcılık yapıyordu. eski türkiye’de acılar vardı. 12 yıl boyunca yeni türkiye’yi kurma mücadelesini verdik. türkiye’de yasaklara son verdik. inkârı, asimilasyonu biz kaldırdık. bugün televizyonlar kürtçe yayın yapıyorsa bunu getiren biziz. kültür ve turizm bakanlığımız mem û zin adlı kitabı türkçe ve kürtçe basmıştı. şimdi de teyran’ın divan’ını kürtçe ve türkçe olarak basıyoruz. yeni türkiye’de kan yok; barış var, kardeşlik var. şu gençlerimizi dağlara çıkaran zihniyet hangisidir, bu zihniyet barışı ve kardeşliği konuşabilir mi? barış deyip bölgede her türlü gerilimi çıkartıyorlar. van bu faşizan baskıları hak etmiyor.”

“bdp’de ideoloji siyaseti var”

erdoğan ekim 2011’deki van depremlerini de hatırlattı. van’ın pkk’nın çatı örgütü kck’dan tutuklanıp serbest bırakılan belediye başkanı bekir kaya üzerinden yine bdp’yi eleştirdi.

“van’da deprem olduğunda belediye başkanı kimdi? kaçtı gitti, burada kimse kaldı mı? şu van’ı yeniden biz inşa etmedik mi? 15 katrilyon harcandı 15 katrilyon. biz sorumluyuz, mesulüz. ama bdp’de böyle bir şey yok. çıkıyor kürtlerin temsilcisiyiz, diyor. bdp’de sadece ideoloji siyaseti var. van ileri gitmedi, bdp belediyesiyle hep geriye gitti. çöpe, susuzluğa, kanalizasyona mahkûm ettiler. buna van, dur demeye var mısın?”

“o gün nasıl ırkçıysa bugün de öyle”

başbakan erdoğan, kürt sorununa çözüm için yürütülen sürecin de gülen cemaati tarafından hedef alındığını söyledi.

“mesut barzani diyarbakır’a geldi, 38 yıldır vatanından ve toprağından ayrı kalan şivan perwer, sanatçımız ibrahim tatlıses diyarbakır’a geldi. hep birlikte megri dedik, ağlama dedik. işte bu kardeşlik atmosferi birilerini çok rahatsız etti. ak parti nasıl megri der, diye… bu pensilvanya’daki zat gençliğinde imkan varken gidip said-i nursi’yi ziyaret etmedi, kürt olduğu için yanına gitmekten kaçındı. o gün nasıl ırkçıysa bugün de öyle. işte bu zat orada kurduğu sarayından buradaki maşalarıyla çözüm sürecine saldırıyor.”

miting sonunda erdoğan'ın kendi sesinden okuduğu arif nihat asyalı'nın 'dua' isimli şiiri dinletildi. şiir, "biz kısık sesleriz. minareleri sen ezansız bırakma allah'ım!" diye başlıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;