Türkiye

Erdoğan: Bir daha kimse teşebbüs edemesin diye başkanlık sistemi

'28 Şubatlar Bin Yıl Sürmez' başlıklı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir daha kimse 27 Mayıslara, 12 Eylüllere, 28 Şubatlara, 17-25 Aralıklara teşebbüs edemesin diye 'yeni Türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sistemi' diyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '28 Şubatlar Bin Yıl Sürmez' adlı etkinlikte konuştu. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, ayrımcılığa karşı kadın hakları derneği'nin istanbul haliç kongre merkezi'nde düzenlediği '28 şubatlar bin yıl sürmez' etkinliğine katıldı.

28 şubat 1997 ile başlayan süreci 'milletin kültürüne karşı başlatılmış nobranca bir saldırı' diye niteleyen cumhurbaşkanı, "bir daha kimse 27 mayıslara, 12 eylüllere, 28 şubatlara, 17-25 aralıklara teşebbüs edemesin diye 'yeni türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sistemi' diyoruz" diye konuştu.

erdoğan, "28 şubat bin yıl sürecek diyorlardı. kendilerini muktedir görüyorlardı. bunlar keramet sahibiydi ve kerametlerini de gördük. yalancının mumu yatsıya kadar yanar" ifadelerini kullandı.

"sadece başörtüsü taktığı için üniversite kapısından çevrilen çocukları, imam hatip okuduğu için dini gereklerini yerine getirmek için gayret edenlerin yaşadıklarını ben de bir baba olarak yaşadım" diyen erdoğan, "sokakta, okulda, camilerde cadı avına çıkıldı. din adamı kisvesinde başörtüsüne füruat diyenler çıktı" diye konuştu.

önceleri 60 bin öğrencisi olan imam hatip okullarının orta öğretim kısımlar açıldıktan sonra bir milyona yakın öğrencisi olduğunu söyleyen erdoğan, "yahu açın önünü nereye gitmek istiyorsa gitsin. isteyen meslek lisesine, anadolu lisesine, fen lisesine gitsin. bu bir yarıştır, önlerini kapamayın" diye konuştu.

'yarasa dedikleri milletin önderleri oldular'

cumhurbaşkanı erdoğan, "kendilerince kuytu köşelere hapsettikleri kişilerin akıbetlerinden öylesine emindiler ki onlara 'yarasa' diyorlardı. yarasa diye hakaret ettikleri insanlar milletin umudu, milletin önderi oldular" diye konuştu.

28 şubat'ın faillerinin "maşeri vicdanda mahkum olduklarını" söyleyen cumhurbaşkanı, "aslında biz hukuk alanında da mahkum edilmelerini istedik ama paralel yapı bu davanın sağlıklı şekilde yürümesini engelledi" dedi.

erdoğan, "paralel devlet yapılanması, 28 şubat darbecilerinin yapmak istediklerini cemaat görüntüsü, hizmet kılıfı altında yapmak isteyen bir yapının adıdır. zaten o yüzden 17 ve 25 aralık'ta yapılanlara darbe teşebbüsü diyoruz" ifadelerini kullandı.

"türkiye'nin bir daha 28 şubatları yaşamaması için, darbelere imkan veren tüm sıkıntıları ortadan kaldırmamız gerekiyor. bunun için önce sağlam bir duruş ortaya koymamız gerekiyor" diyen cumhurbaşkanı, "2007'de, 27 nisan bildirgesinde bu duruşu sergiledik. 2007'de geri vitese takılsaydı bugün burada olamazdık. ama bildirge cevabını kararlılıkla alınca devran döndü" dedi.

"17 ve 25 aralık'ta, kamuda bilinen bilinmeyen, pek çok hadisede bu duruşu sergiledik" diyen erdoğan, "sergilemeseydik, 28 şubat'tan daha beter dönemler yaşardık" diye ekledi.

'türkiye'yi mısır'laştırmak, suriye'leştirmek isteyenler var'

cumhurbaşkanı erdoğan, "türkiye'yi mısır'laştırmak, suriye'leştirmek isteyenlere fırsat vermedik, vermeyeceğiz. ekonomik olarak türkiye'yi yunanistan'laştırmak isteyenlere de izin vermedik. şimdi bu kazanımları tahkim etmeye mecburuz. işte bunun için yeni anayasa, başkanlık sistemi diyoruz" ifadelerini kullandı.

cumhurbaşkanı erdoğan, avusturya parlamentosu'nda kabul edilen 'islam yasası'na ilişkin, "bir taraftan ab müktesebatı diyeceksin ama bir taraftan ab müktesebatına tamamıyla ters adımlar atacaksınız. olay farklı bir zemine doğru kayıyor. bu kayışı durdurmak zorundayız" diye konuştu.

erdoğan, "bu ülkelerde adeta yeni 28 şubatlar ihdas ediliyor. bu ülkelerdeki kardeşlerimizin haklarını daha etkili şekilde savunabilmek için yeni türkiye'yi, yeni anayasayı, başkanlık sistemini istiyoruz" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;