Savunma sanayi

Erdoğan: Bize dirseklerini döndüklerinde duman oluruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ASELSAN'da savunma sanayiinde yerli üretimin önemini vurguladı, "Yüzde yüz imalatı kendimiz yapamadığımızda, o ihtiyacımızı karşılayamadığımızda bize dirseklerini çevirdiklerinde duman oluruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aselsan Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi'nin açılış töreninde. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a aselsan'ın aselsan radar ve elektronik harp teknolojileri merkezi'nin açılış töreninde konuştu. erdoğan, savunma sanayiinde yerli üretimin önemine vurgu yaparak, "benim gönlümden geçen tasarımdan üretimine kadar içinde yer almadığımız hiçbir satın alma işine girilmemesi" değerlendirmesini yaptı. 2023 yılında savunma sanayi alanında dışa bağımlılığı ortadan kadırma vaadinde bulunan erdoğan, dışa bağımılığı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi:

"devam eden projelerle, yatırımlarla birlikte 2023 yılında savunma sanayii alanında dışa bağımlılığımızı inşallah büyük oranda ortadan kaldırmayı planlıyoruz. tasarımından üretimine kadar içinde yer almadığımız hiçbir savunma sanayi ürününün hazır olarak alınıp kullanılmasına razı değiliz." 

erdoğan isim vermeden silah satışlarında sorun çıkaran nato müttefiklerine de eleştirileri yöneltip, "yüzde yüz imalatı kendimiz yapamadığımızda, o ihtiyacımızı karşılayamadığımızda bize dirseklerini çevirdiklerinde duman oluruz. şu an bize yapıyorlar ya... adını vermeyeceğim. güya nato'da müttefiklerimiz. niye? çünkü gelişmemizi istemiyorlar. dünyanın en ileri uçağı bile bize teklif edilse, mutlaka onun tasarımında yer almalıyız. kendi savaş uçaklarını üreten, kendi uydularını tasarlayan ve üreten bir türkiye olmalı."  dedi. 

cumhurbaşkanı erdoğan, savaş peşinde olmadıklarını vurgularken hazır olma kararlılığına vurgu yaptı: 

"asla savaş peşinde değiliz. gerektiğinde her türlü mücadeleye hazır olma kararlılığından vazgeçmeyeceğiz. savunma sanayiinin her alanında en iyi olma hedefimizi sürdüreceğiz. bu yolun özellikle dışardan hazır ürün alma olmadığını biliyorum. savunma sanayiinde mevcut projelerimizi süratle tamamlayalım, kıbrıs harekâtından gördük. yanımızda olması gerekenler bize bir anda desteklerini kestiler mi kestiler. iyi ki kestiler, onlar orada desteklerini kestiler telsizlerimiz çalışamaz hale geldi, geldik aselsan’ı kurduk. hırsızlar bizi ev sahibi yaptı. üretim aşamasına gelen ürünlerimizi tsk’ya süratle dahil edelim, ar-ge faaliyetlerini prototip üretim faaliyetlerini hızlandıralım, savunma sanayii için dışarıya verecek tek kuruşumuz olmamalı. bu milletin rızkından arttırdığı parayla savunma sanayiini destekliyor. türkiye sadece kendi kendine yeten değil, tüm kardeşlerine yeten ve onların ihtiyaçlarını karşılayan bir türkiye olacak. hükümetimiz ve ben sonuna kadar sizlerin yanındayız. tebrik ediyorum ama yetmez bizim aselsan çapında pek çok kuruluşa ihtiyacımız var, özel sektörümüzün çok daha gayretli olmasının gereğini savunuyoruz. biz bir daha uçak üretmek için kurduğumuz fabrikada masa üretme utancını yaşamak istemiyoruz."

'önemli kurumlarını ele geçirmeye çalıştılar'

erdoğan'ın konuşmasında gülen cemaati ve gezi protestolarına da yer verdi. "artık eski türkiye yok. yeni türkiye var" diyen erdoğan, "geçmişte darbelerle, muhtıralarla yapmışlardı son yıllarda gezi olaylarıyla netice almaya çalışıyorlar. ardından 17-25 aralık olaylarıyla yeniden denediler. aynı çete kurduğu kumpasla yıllarca ülkemizin önemli kurumlarını ele geçirmeye çalıştı, ele geçiremediklerini de çökertmeye çalıştılar" dedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;