Ortadoğu

Erdoğan: Esed kırmızı çizgiyi aştı

Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını belirten Başbakan, bu ülkede uçuşa yasak bölge ilan edilmesini destekleyeceklerini söyledi.

Konular: Suriye, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Boş kovanlar var'

ABD'ye çağrı

200 bin sığınmacı var

Türkiye geçen yıl Suriye'ye karşı angajman kurallarını değiştirmesinin ardından sınıra askeri sevkiyat yapmıştı. [Reuters]

başbakan recep tayyip erdoğan, suriye'de kimyasal silah kullanılması konusunda abd başkanı barack obama'nın çizdiği 'kırmızı çizgi'nin çoktan aşıldığını söyledi.

erdoğan, önümüzdeki hafta washington'a yapacağı ziyaret öncesi perşembe akşamı amerikan nbc televizyonu'nda yayınlanan röportajında "şam rejiminin kimyasal silah ve füze kullandığı açıktır" dedi. buna kanıt olarak kimyasal silahlarla düzenlenen saldırılarda kullandığı düşünülen füze kovanlarını ve suriye'den türkiye'ye getirilen yaralıları gösteren erdoğan, abd yönetimini harekete geçmeye çağırdı. 
 
kimyasal silah iddiası, suriye'deki çatışmalarla ilgili olarak özellikle son aylarda abd ve ingiltere'nin başlıca dikkat çektiği konu. obama, kimyasal silaha başvurulmasının 'oyunun kurallarını değiştireceğini' belirterek, bu durumu abd'nin 'kırmızı çizgisi' olarak nitelemişti. 
 
röportajında, kimyasal silahları kullanan tarafın muhalifler olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren erdoğan, "buna inanmıyorum. her şeyden önce kimyasal silahı nereden bulacaklar. kim onlara kimyasal silah verecek" diye konuştu. 
 
erdoğan, bm güvenlik konseyi tarafından alınacak bir kararla suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini destekleyeceklerini de belirtti. bu yöndeki soruyu yanıtlayan erdoğan, "biz başından beri bunu destekliyoruz" dedi.
 
başbakanlık'tan yalanlama 
 
röportajla ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, erdoğan'ın "abd suriye'ye asker gönderirise biz de karadan destekleriz" ifadesini kullandığı belirtiliyordu.
 
sabah saatlerinden başbakanlık'tan yapılan açıklamada bu bilgi yalanlandı.
 
erdoğan'ın uçuşa yasak bölgeyle ilgili konuştuğu hatırlatılan açıklamada "sayın başbakanımız amerika birleşik devletleri'nin bölgeye asker gönderme ihtimalinden ya da buna destekten asla söz etmediği gibi bu hususlarda da herhangi bir değerlendirme yapmamıştır" ifadesi yer aldı.
 
muhaliflere destek
 
suriye'yle 900 kilometre uzunluğunda kara sınırına sahip olan türkiye, ülkedeki ayaklanmada muhalifleri destekliyor. haziran 2012'de suriye'nin bir türk savaş uçağını akdeniz'de düşürmesinin ardından, ankara şam'a nota vererek komşu ülkeye karşı angajman kurallarını değiştirmişti.
 
ekim 2012'de ise suriye'deki çatışmalarda ateşlenen bir top mermisinin şanlıurfa'nın akçakale ilçesinde beş kişinin ölümüne yol açmasının ardından türk ordusu, suriye'deki hedeflere misilleme yapmıştı. 
 
türkiye, iki yılı geride bırakan isyanda ülkelerindeki şiddetten kaçan yaklaşık 200 bin suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor. suriye'de devlet başkanı beşşar esed'e karşı başlatılan silahlı isyanda bm tahminlerine göre 70 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;