Türkiye - Rusya ilişkileri

Erdoğan: Gerçekten üzgünüz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesine dair, "Yaşanan hadiseden dolayı gerçekten üzgünüz. Biz, böyle olmasını istemezdik ama maalesef böyle bir şey oldu. Temenni ederim ki bundan sonra böyle bir şey olmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'de konuştu. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, türkiye’nin hava sahasını ihlâl eden rus uçağını düşürmesiyle ilgili olarak, "yaşanan hadiseden dolayı gerçekten üzgünüz. biz, böyle olmasını arzu etmezdik, istemezdik ama maalesef böyle bir şey oldu. temenni ederim ki bundan sonra böyle bir şey olmaz" dedi.

cumartesi günü öğle saatlerinde balıkesir’de katıldığı bir toplu açılış töreninde konuşan cumhurbaşkanı, türkiye’nin hiçbir zaman gerilimin, çatışmanın, husumetin ve acının tarafında yer almayacağını söyledi. bölgede ve dünyada barışı, huzuru yaşatmanın peşinde olduklarını söyleyen erdoğan, bu anlayışla yola devam edeceklerini ifade etti.

'gelin aramızda çözelim'

türkiye'nin egemenlik haklarına dokunulmadığı sürece, mücadeleyi diplomatik kanallarla uluslararası hukuk ve anlaşmalar çerçevesinde sürdürmekte kararlı olduklarını belirten erdoğan, şöyle devam etti:

"rusya ile aramızda baş gösteren meselenin büyümesi, yıpratıcı bir hâl alması belki de geleceğe yönelik 'bizleri üzücü neticeler doğurmasın' diyoruz. bu noktada tarafların çok daha olumlu bir şekilde yaklaşım göstermesini de özellikle istiyoruz. rusya'ya diyoruz ki 'gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim'.

pazartesi günü, paris'te yapılacak birleşmiş milletler (bm) iklim değişikliği zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkânımız da olabilir.”

cumhurbaşkanı erdoğan, “rusya, türkiye için önemli olduğu kadar, unutmayalım türkiye de rusya için o denli önemli bir ülkedir. her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur. biz, bu konuda istekli ve ümitliyiz. rus tarafının da en kısa sürede bu çizgide olmasını, bu çizgide buluşmamızı ümit ediyorum” diye konuştu.

‘egemenlik haklarımızın ihlâline izin vermeyiz’

hava sahası işgallerine değinen cumhurbaşkanı, "kimse kusura bakmasın, buna asla rıza göstermeyiz. hele egemenlik haklarımızın ihlâline, tecavüzüne asla izin vermeyiz” dedi. "biz egemenlik haklarımızın ihlâline sürekli izin verirsek iz olur, orası bizim toprağımız olmaktan çıkar” diyen erdoğan, şöyle devam etti:

“eğer hava sahamızın ihlâline bir değil, iki değil, üç değil, dört değil, ses çıkarmazsak iz olur iz. onun için egemenlik haklarımızı korumalıyız. biz bu konuda geçmişte gerekli müsamahayı ziyadesiyle gösterdik, görüşmelerimizi yaptık, ihlallerin tekerrür etmemesi için her düzeyde ikazlarımızı açıkça yaptık. buna rağmen, ihlallerin devam etmesinin dostlukla, iyi niyetle, misafirlikle bir ilgisi yoktur. davetsiz misafir olmaz."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;