Türkiye-ABD ilişkileri

Erdoğan ile Obama telefonda görüştü

ABD ve Türkiye arasında Gezi protestolarıyla gerilen ilişkilerin ardından en üst düzey temas gerçekleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama telefonda görüştü.

Konular: Türkiye, ABD, Ortadoğu
Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama telefonda görüştüler. [CHA-Arşiv]

başbakanlık basın merkezi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, abd başkanı obama'nın görüşme vesilesiyle türkiye-abd arasında karşılıklı saygı esasına dayalı güçlü bir ikili ilişki bulunmasına değer verdiklerini vurguladığı belirtildi. türkiye'nin olumlu katkılarla dünyada liderlik sergileyeceğine ilişkin inancını ifade ettiği kaydedildi.

suriye’deki gelişmeler

erdoğan ve obama'nın, şam rejiminin baskıcı politikaları neticesinde suriye'de ortaya çıkan terörizme karşı mücadele konusunda yakın işbirliğinin gerekliliği, bu ülkede yaşanan krize son verecek bir siyasi çözüm bulma çabalarını sürdürmenin herkesin ortak maslahatına olacağı hususlarında mutabık kaldığı vurgulandı.

irak’taki gelişmeler

başkan obama ve başbakan erdoğan, bağdat ve kürdistan bölgesel yönetimi’ni enerji konularında ortak bir zemin bulmaları ve başardıkları anlaşmayı desteklemeleri konusunda cesaretlendirmenin önemini görüştüler.

kıbrıs müzakereleri

başkan obama, başbakan erdoğan’a kıbrıs’ta bir anlaşma için müzakereleri yenileme çabalarındaki yapıcı rolü için teşekkür etti.

türkiye – israil ilişkileri

görüşmede, israil ile normalleşme sürecinin kısa sürede neticeye bağlanmasının önemi konusunun da ele alındığı belirtilerek, şöyle devam edildi:

"sayın başbakanımız ve abd başkanı sayın obama, dünya ekonomisinin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeye ihtiyacı olduğu, para piyasalarını hukuk çerçevesinde güvence altına alacak sağlıklı politikaların önem taşıdığı, öngörülebilir bir yatırım ortamı sağlanması gerektiği, ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi hususlarında da görüş teatisinde bulunmuşlardır."

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;