Türkiye

Erdoğan: İnsanlığın geleceği için en büyük tehdit

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaletin içi boş bir kavrama dönüştürülmesinin, insanlığın geleceği için en büyük tehdit olduğunu söyledi.

[Fotoğraf: AA]

uluslararası yüksek idari yargı mercileri birliği kongresi'ningala yemeğinde konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, küresel düzeyde en çok ihtiyacı hissedilen, en fazla kıtlığı çekilen konuların başında adaletin geldiğini söyledi. erdoğan, "elbette son bir asırdır dünyada her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğinin farkındayız ancak tüm yeniliklere, gelişmelere, teknolojik alandaki devrimlere rağmen maalesef dünyamız daha adaletli, daha huzurlu bir yer haline dönüşmedi, dönüşemedi" dedi.

erdoğan, adaletin içi boş bir kavrama dönüştürülmesinin, insanlığın geleceği için en büyük tehdit olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"bakınız burada sizlerin dikkatini, devlet ve siyaset geleneğimizde huzurun, emniyetin, ve istikrarın anahtarı olarak görülen bir kavrama özellikle çekmek istiyorum. bu kavram daire-i adliye yani adalet dairesidir. bu dairenin ilk kelimesi de son kelimesi de 'adl'dir yani adalettir. öteki unsurlar dairenin neresinde olursa olsun, dönüp dolaşıp gelecekleri yer adalettir. merkezde adalet var. adalet çemberi, kadim devlet anlayışımızla birlikte yönetim ve siyaset tarzımızın da pusulasıdır. bu anlayışla 2002’den bu yana hayata geçirdiğimiz reformların sosyal, siyasal ekonomik düzenlemelerin tamamında, adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduk. ancak, adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızın önüne maalesef her aşamada engeller çıktı, çıkartıldı. bu engellerden birisi de terördür. bölücü terör örgütü, bilhassa doğu ve güneydoğu bölgemizdeki altyapı yatırımlarımızı sabote etmek için her şeyi yaptı. terör örgütü, bugün de bulduğu her fırsatta okulları ateşe vermeye, kamu binalarını tahrip etmeye, camileri, hastaneleri, iş yerlerini yakmaya, yıkmaya devam ediyor. bir başka çete de özellikle yargı içine yerleştirdiği elemanları aracılığıyla kendi devletine ve milletine saldırdı."

"küresel adaletin tesisi için iş birliğine ihtiyacımız var"

"paralel yapı" dediği fethullah gülen cemaati ile mücadeleye de değinen cumhurbaşkanı erdoğan, "türkiye'nin 'paralel devlet yapısı' adı verilen legal görünümlü kuruluşlar altında illegal faaliyet yürüten, şantaj, tehdit, siyasi cinayet gibi her türlü suça bulaşan örgütle mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü" belirtti. 

"bu saldırıların amacının bizi demokratik ve ekonomik hedeflerimizden uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz. fakat milletimizin desteğiyle bu saldırıları bertaraf ederek 2023 hedeflerimiz doğrultusundaki yürüyüşümüze devam ediyoruz. temennimiz, türkiye'nin bu onurlu yolculuğunun dostlarımız tarafından da desteklenmesidir. özellikle küresel adaletin tesisi konusunda iş birliğine ihtiyacımız var. idari yargı mercilerinin de bu sürece çok önemli katkıları, destekleri olacağına inanıyorum. sizlere daha adaletli, daha güzel, daha güvenli bir dünya mücadelesinde başarılar diliyorum."

"denizlerden topladığımız mülteci sayısı 110 bine ulaştı"

suriye'de, her gün en modern silahlarla şehirlerin bombalandığını, insanların katledildiğini de anlatan erdoğan, esed rejiminin ve destekçilerinin saldırıları sonucu 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon kişinin yerini, yurdunu terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

cumhurbaşkanı erdoğan, açlıktan, kıtlıktan, çatışmalardan kaçan mültecilerin, derme, çatma botlarda ölümle burun buruna geldikleri yolculuklarla, kendilerine sığınacak bir çatı, çocuklarına güvenli bir gelecek aradığını vurguladı.

bu yolculukların bir kısmının akdeniz ve ege’nin sularında son bulduğunu söyleyen erdoğan, "türkiye olarak şu an itibariyle denizlerden topladığımız mülteci sayısı 110 bine ulaştı. insanlığın vicdanını kanatan, kanatması gereken bu manzaraya rağmen küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumlar büyük bir atalet ve tıkanıklık içinde. çıkar kaygıları inan hayatının önüne geçmiş durumda. bunun için biz 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek, birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin yapısındaki adaletsizliğe dikkat çekiyoruz" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;