İsrail - Filistin sorunu

Erdoğan: İsrail bu alçaklığı durdurmak zorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısı için, "İsrail yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorunda. Bu girişim asla affedilemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Konseyi Başkanı'nı telefonla arayarak tebrik etti. [Fotoğraf: AA]

türkmenistan'da olan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, israil'in saldırılarına maruz kalan mescid-i aksa'nın sadece filistinlilerin değil, tüm dünya müslümanlarının kıblesi ve mabedi olduğunu söyledi. erdoğan, "israil yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorundadır. mescid-i aksa'ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, bağışlanamaz. bu gidiş, doğru bir gidiş değil. acaba sinagoglara karşı böyle bir barbarlık yapılsa, böyle bir alçaklık yapılsa buna ne der?" dedi.

türkiye'de bu tür şeylere bu güne kadar hiçbir zaman fırsat verilmediğine dikkati çeken erdoğan, şöyle devam etti:

"zaman zaman bazı istenilmeyen olaylar olmuştur. her zaman karşısında biz dik durduk. bugün de olsa dik dururuz, yarın da olsa dik dururuz. çünkü, bizim medeniyetimizin, bizim dini değerlerimizin gereği budur. bizim israil halkına karşı bir tavrımız yok. bizim tavrımız israil yönetimine karşıdır. israil yönetimi bu alçaklığı, bu barbarlığı durdurmak zorundadır. çünkü, mescid-i aksa'ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, asla bağışlanamaz."
 
israil'in yaptıklarından dolayı hiçbir müeyyide ile karşılaşmadığı için cinayetlerini bir adım öteye taşıdığını, bütün müslümanlar hatta hristiyan ve museviler için mukaddes olan mabedin saygısızca içine girdiğini söyleyen erdoğan şöyle devam etti: 
 
"mescid-i aksa'ya postalla girmek doğrudan müslümanların inancına kutsalına saldırmaktır. mescid-i aksa'ya postalla girmek, tüm müslümanların mahremine girmektir. mescid-i aksa'ya el uzatmak, -hiç abartmadan söylüyorum- kabe-i muazzama'ya el uzatmak kadar canicedir, alçakçadır, bir o kadar da tehlikelidir. eğer dünya, eğer birleşmiş milletler, çocuklara, camilere ibadet yerlerine saldıran canileri durdurmayacaksa, o zaman niye var? ab, çocukların hayat hakkını, ibadethaneleri savunmayacaksa niye var? acaba, bu şımarıklık ve vurdumduymazlık daha ne kadar devam edecek?"
 
müslümanların ilk kıblesi

kudüs'te bulunan mescid-i aksa, müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. 

israil meclisi (knesset) başkan yardımcısı moşe feiglin'in de aralarında olduğu 89 kişilik yahudi yerleşimci grubunun, 2 kasım'da mescid-i aksa'nın avlusuna girmesi gerginliğe yol açmıştı.

çarşamba günü yaklaşık 100 yahudinin mescid-i aksa'nın avlusuna girişine izin verilmesinin ardından, aksa ve çevresinde çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralanmıştı.

olayda israil askerlerinin, 1967'den beri ilk kez mescid-i aksa külliyesinin ana mihrabının olduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek, kıble mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girmişti.

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan da filistin devlet başkanı mahmut abbas ile hamas lideri halid meşal'e israil'in mescid-i aksa saldırısını bm güvenlik konseyi'ne taşıyacaklarını söylemişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;