Çözüm süreci

Erdoğan izleme heyetine karşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreci kapsamında 'izleme heyeti' kurulmasına olumlu bakmadığını söyledi. Bu konuda birinci derece muhatabın MİT olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AA]

ukrayna ziyareti öncesinde havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, kürt sorununa çözüm sürecinde 'izleme heyeti' kurulmasıyla ilgili görüşünü aktardı. böyle bir şeyin oluşturulmasına olumlu bakmadığını söyledi. medyada çıkan isimler hakkında görüşü sorulan erdoğan şöyle konuştu:

“ben gazetelerde okuyorum. böyle bir şeyden doğrusu benim de haberim yok. bu olaya da olumlu bakmıyorum. başbakanlığım döneminde de 'âkil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız?' dendiği zaman doğru bulmadığımı söylemiştim. şimdi de aynı şeyi söylüyorum. bunlar doğru şeyler değil. her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları bu süreci birinci derecede yürütenlerdir.

bizler ta o dönemlerde temsilcileri konumunda olan siyasi partiden üç elemanı oraya hükümet olarak gönderdik. bu sayının üçten beşe çıkması veya ayrı bir grubun oraya gönderilmesi neyi değiştirecek ki?

birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. eğer bu işin yönetimi hükümette ise hükümet de burada üzerine düşeni, gerekeni başlattığı bir süreç üzerinde devam ettirmelidir. öyle düşünüyorum. bunun dışındaki süreç sadece kendi çerçevesi içerisinde kalmalıdır. zaman zaman biliyorsunuz dağa bile çeşitli roman yazarları gönderilmiştir, gitmişlerdir. ne netice alındı? herhalde yeni romanlar mı yazdırılacak, böyle bir adım mı atılacak? bunlara gerek yok, bunları doğru da bulmuyorum bu da benim samimi düşüncelerimdir.”

'ukrayna'da ateşkesin kalıcı hale getirilmesini istiyoruz'

erdoğan ukrayna'daki çatışmalar ve rusya'nın kırım'ı ilhakı hakkında ise şu açıklamaları yaptı:

“ukrayna’da meydana gelen hadiseler ülkedeki tüm kesimleri yakından ilgilendiriyor. bizim orada yaşayan kırım türk'ü ve ahıskalı kardeşlerimiz var. geçmişte göçlere maruz kalmış bu kardeşlerimizi ülkelerine dönebildiler. oradaki çatışmaların sebep olduğu sıkıntılardan çok ciddi şekilde etkileniyorlar.

kırım’ın yasadışı ilhakından sonra buradaki tatar kardeşlerimizin bilhassa yerel makamlar tarafından baskı altına alınmasını kabul etmemiz mümkün değil. atılması gereken adımları dile getiriyoruz.

kırım tatarları ve ahıska türklerinin temsilcileriyle bir araya geleceğim. ukraynalı kardeşlerimizle yapacağımız görüşmelerde bu kardeşlerimiz için neler yapılabileceği konusunda görüşmelerde bulunacağız.

başından beri ukrayna konusunda ilkeli bir tutum benimsedik. ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleyeceğimizi, kırım’ın ilhakını tanımayacağımızı ilan ettik.

ukrayna’nın doğusunda kalıcı çözümün ancak barışçı yöntemlerle sağlanabileceğini savunuyoruz. 12 şubat tarihli minsk önlemleri paketini çok önemsiyor, bu ateşkesten büyük memnuniyet duyuyoruz. temennimiz ateşkesin kalıcı hale getirilmesidir."

'kimse bize bunun hesabını soramaz'

türkiye üzerinden işid’e katılanlar hakkındaki soruyu yanıtlayan erdoğan, “bizlere bunlar bildirilirse bizler bunları sınırda yakalar, iade ederiz” diye açıklamalar oldu. bunları iade etmek bizim hem insani hem de vicdani görevimizdir. bize bildirilmiyorsa kimse bize bunun hesabını soramaz” dedi.

erdoğan tunus'ta 23 kişinin öldüğü müze saldırısıyla ilgili şöyle konuştu:

“tunus'ta bardo müzesi’nin yanındaki olayları daiş'in üstlendiği şeklinde bilgiler aldık. tunus’a gelen dünyanın değişik yerinden insanların ölmüş olması katliam, büyük bir cinayettir. tunus yönetimine de bu konudaki kınamalarımızı yazılı olarak bildirdik. terör lokal bir durum değil. terörle mücadelede üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. 12 bin 520 kişinin ülkeye giriş yasağı olduğunu dışişleri bakanım ifade ediyor. 1170 kişinin iade edildiğini söylüyor. demek ki türkiye üzerinde düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecektir.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;