Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan: Koalisyon DEAŞ'ı destekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da yapılacak Suriye görüşmeleri ile ilgili de "Eğer terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız" açıklamasında bulundu. Erdoğan, koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı'na destek vermediklerini söyledi ve "Tam aksine terör örgütüne, DEAŞ da dahil olmak üzere, YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. Elimizde belgeleri var." dedi.

[Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde gine cumhurbaşkanı alpha conde ile ortak basın toplantısı düzenledi. erdoğan, burada yaptığı konuşmada koalisyon güçlerinin fırat kalkanı harekâtı'na destek vermediklerini söyledi ve "tam aksine terör örgütüne, deaş da dahil olmak üzere, ypg, pyd bunlara destek veriyorlar. elimizde belgeleri var." dedi. erdoğan, astana'da yapılacak suriye görüşmeleri ile ilgili de "eğer terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız" açıklamasında bulundu. 

"daeş ve ypg'ye destek oluyorlar"

erdoğan, koalisyon güçlerinin fırat kalkanı harekâtı'na destek olmak bir yana, işid ve pyd'ye destek verdiklerini söyledi.

"koalisyon güçleri ne diyordu başından, 'deaş terör örgütüne karşı bütün mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz' diyorlardı. hatta bizi de deaş'a destek vermekle suçluyorlardı. şimdi hepsi ortadan kayboldu. tam aksine terör örgütüne, deaş da dahil olmak üzere, ypg, pyd bunlara destek veriyorlar. çok açık, net ortada. hepsinin tescilli olarak, bütün resimle, fotoğraflarıyla, video kayıtlarıyla elimizde belgeleri var. öyle veya böyle şu anda biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. şehitlerimiz var, canımız acıyor ama geri dönemeyiz artık. çünkü biz terörden arındırılmış güvenli bölge ilkesini tahakkuk ettireceğiz."

"çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil"

erdoğan operasyonla ilgili ayrıca şunu söyledi:

"deaş terör örgütünü biz el bab'da şu anda dört bir taraftan kuşatmış vaziyetteyiz. koalisyon güçleri verdikleri sözleri tutmuyorlar. verdikleri söz farklıydı, şu anda farklı konumdalar. öyle olsa da olmasa da biz şu anda yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz. çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil. rakka'dan geliyormuş, gelmiyormuş. bütün bu olaylar bir stratejidir. unutmayın stratejinin içinde taktikleri de vardır. stratejinin gerekleri de yapılır. bütün taktikler de değerlendirilir. ona göre bu adımlar atılır.... kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. şehitlerimiz var, canımız acıyor. ama geri dönemeyiz artık. biz terörden arındırılmış güvenli bölge ilkesini tahakkuk ettireceğiz. 'devlet nerede, hükümet nerede' dedirtmemek için hükümet olarak, devlet olarak ne gerekiyorsa onu yapacağız. şu anda el bab'da güvenlik güçlerimiz mücadelesini sürdürüyor. sürdürmeye de devam edecek"

"astana'ya terör örgütleri katılamaz"

erdoğan, kazakistan'ın başkenti astana'da yapılacak suriye görüşmelerine ilişkin de konuştu. buradaki görüşmeye kürt grupların da çağırılacağı iddiası, pkk'nın suriye kolu pyd'nin davet edileceği ihtimalini de gündeme getirmişti. erdoğan bu konuda şunları söyledi:

"cenevre maalesef boş çıktı, kaç toplantı yapıldıysa hiçbir netice alınmadı ve sonunda yaptığım görüşmede sayın putin, bize astana'yı teklif etti, 'buna nasıl bakarsınız' dedi. 'bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok' dedik. bu bölgeye komşu ülkelerin katılımıyla yapılacak bir astana zirvesi, ama bu astana zirvesi'ne eğer terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız. şu anda bu işler dışişleri bakanları seviyesinde yürütülüyor."

"afrika insanının kanını dökmekten çekinmeyenler..."

türkiye'nin, afrika'ya sömürgecilerin baktığı gibi bakmadığını vurgulayan cumhurbaşkanı erdoğan, şunları söyledi:

"tarih boyunca dayanışmayı ve iş birliğini kendimize rehber edindik. daha 50-60 yıl öncesine kadar elmas, altın, petrol için afrika insanının kanını dökmekten çekinmeyenler bugün bize insanlık dersi vermeye cüret ediyor. kendi kanlı tarihlerine bakmadan ülkemizi insan hakları ve demokrasi üzerinden eleştirmeye çalışıyorlar. batı başkentlerinin şık kaldırımlarının altında afrikalı kardeşlerimizin kanı ve gözyaşı vardır. maalesef kıta ülkeleri bugün dahi sömürgecilerin işledikleri suçların, geride bıraktıkları sistemin sıkıntılarıyla yüzleşmektedir. afrika'nın kara gün dostu olarak ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz"

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;