Libya'da İç Savaş

Erdoğan Libya'da Suriye'ye mesaj verdi

Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda konuşan Türkiye Başbakanı, "Suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır" dedi.

Konular: Afrika, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Trablus'ta sıcak karşılama

Meydanda cuma namazı

Libyalılara seslendi

Erdoğan, UGK’nın tanınmasının ardından, Türkiye’nin Libya'ya en üst düzey ziyaretini yapıyor.
Erdoğan, UGK’nın tanınmasının ardından, Türkiye’nin Libya'ya en üst düzey ziyaretini yapıyor. [Reuters]

kuzey afrika gezisine çıkan türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, mısır ve tunus ziyaretlerinin ardından libya'nın başkenti trablus'a ulaştı.

Erdoğan’ın gezisi İngiliz basınında

financial times, başbakanın kuzey afrika turuna ilişkin haberinde, “erdoğan, arap dünyasındaki en popüler siyasetçi olduğunu haklı bir şekilde iddia edebilir"  ifadesini kullandı. gazete, “erdoğan'ın popülaritesinin araplar ve batı için paha biçilemez bir kazanç olduğunu” da yazdı.

özel uçak ile tsi 12.15'te metiga askeri havaalanı’na varan erdoğan'ı, ulusal geçiş konseyi (ugk) başkanı mustafa abdulcelil, başkan yardımcısı mahmut cibril, türkiye'nin trablus büyükelçisi ali kemal aydın, türk işadamları ve libya'da yaşayan bazı türk vatandaşları karşıladı.

erdoğan ile birlikte yardımcılarından bekir bozdağ, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ulaştırma bakanı binali yıldırım, enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ekonomi bakanı zafer çağlayan, milli savunma bakanı ismet yılmaz da trablus'a geldi.

başbakan erdoğan, ugk başkanı abdulcelil ile rixos otel'de yaklaşık bir saat görüştü. bu sırada türkiye ve libya heyetleri de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

basının alınmadığı görüşmelerin ardından erdoğan, şehitler meydanı'na geçti. burada cuma namazı kılan erdoğan, devrimin simgesi meydanda ellerindeki türkiye ve libya bayraklarını sallayan kalabalığa seslendi.

erdoğan'ın konuşmasında suriye'ye mesajları vardı: "suriye'de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. zira zulüm ile abad olunmaz. artık otokrasi dönemleri bitiyor. totaliter rejimler gidiyor. artık halkın iktidarı geliyor."

libyalıların özgürlük mücadelesini zaferle sonuçlandırmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren erdoğan, "buradan sirte'ye sesleniyorum, buradan bin velid'e sesleniyorum, buradan sebha'ya sesleniyorum: gelin, 10 bin civarında kardeşiniz şu anda aç, susuz. buradaki kardeşlerinizle kucaklaşın. kan dökmek bize yakışmıyor" dedi.

tunus'ta 'yasemin devrimi'ni gerçekleştirenleri selamladığını aktaran erdoğan, libyalılara "halkın gücü ve iradesi önünde hiçbir yönetimin duramayacağını bütün dünyaya sizler gösterdiniz" sözleriyle seslendi.
 
başbakan erdoğan, konuşmasını arapça cümlelerle tamamladı. erdoğan'ın sözleri zaman zaman sloganlarla kesildi.
 
libya'ya da laiklik önerdi
 
erdoğan'ın ugk başkanı abdülcelil'le düzenlediği basın toplantısında mısır ve tunus gezisinde olduğu gibi yine laiklik konusu gündeme geldi. bir gazetecinin, ''bazı dini grupların laiklik konusunda çekinceleri olduğunu'' ifade ederek bu durumu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine erdoğan, daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatarak türkiye halkının laiklik konusunda kendisini çok iyi anladığını ve bu sebeple yüzde 50 oy verdiğini anlattı. 
 
erdoğan şöyle devam etti: 
 
"bu bölgeler, laikliği anlamada, tanımada inanıyorum ki şu anda bir müzakerenin veyahut bir tartışmanın içerisinde olacaktır. ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, laikliği din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. partimin programında laikliğin tanımı şudur: kişi laik olmaz, devlet laik olur. bir müslüman olarak, laik bir devleti yönetirken bütün inanç gruplarına devlet eşit mesafede olur. burada aykırı düştüğümüz durum varsa bunu her fırsatta, herkesle müzakere ederiz. bu söylediğiminin islam'a karşı bir yanı varsa lütfen siz de beni ikna edin.''
 
ugk başkanı mustafa abdulcelil de ulusal geçiş konseyi'nin uzun süre görevde kalması gerekeceği yönünde yorumlar bulunduğunun hatırlatılması üzerine, libya halkının uzun yıllar seçimlerden uzak kalan bir halk olduğunu, gerçekleştirilen anayasal sistemi kabul etmesinin biraz zaman alacağını söyledi.
 
erdoğan, trablus’un ardından şubat ayında başlayan muhalif hareketin merkezi olarak nitelenen bingazi şehrine geçecek. erdoğan, onuruna verilecek akşam yemeğinin ardından türkiye'ye dönecek.

türkiye, ugk'nın tanınmasının ardından libya'ya en üst düzey ziyaretini gerçekleştiriyor. dışişleri bakanı davutoğlu, libya’yı temmuz ayı başında ziyaret etmişti.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;